Wolf in Limbourg 2009 VOOR EENMALIG GEBRUIK

Vijf jaar Natuurberichten ARK Natuurontwikkeling: Win reisboeken

ARK Rewilding Nederland
22-SEP-2013 - Vier samen met ARK Natuurontwikkeling het vijfjarig bestaan van Natuurbericht.nl. Doneer tenminste € 20 en win boeken: 'Crossbill Guide Eastern Rhodopes' of 'Koniks, Wilde Paarden In Nederland' of de tweedelige set 'Rijn in Beeld'. ARK plaatst iedere twee weken een natuurbericht. Nieuws uit de natuur in gebieden waar ARK bij betrokken is vormen de basis. We hebben aandacht geschonken aan de ontwikkeling van natuur in gebieden maar ook aan de komst van nieuwe soorten.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Vier samen met ARK Natuurontwikkeling het vijfjarig bestaan van Natuurbericht.nl. Doneer tenminste € 20 en win boeken: 'Crossbill Guide Eastern Rhodopes' of 'Koniks, Wilde Paarden In Nederland' of de tweedelige set 'Rijn in Beeld'. ARK plaatst iedere twee weken een natuurbericht. Nieuws uit de natuur in gebieden waar ARK bij betrokken is vormen de basis. We hebben aandacht geschonken aan de ontwikkeling van natuur in gebieden maar ook aan de komst van nieuwe soorten.

ARK Natuurontwikkeling zet zich in voor de ontwikkeling van robuuste natuurgebieden waar natuurlijke processen hun gang mogen gaan. Mooie voorbeelden zoals de Gelderse Poort, IJsselmonde of Kempen~Broek zijn terug te vinden op onze website www.ark.eu. Daarnaast zet ARK zich in voor de terugkeer van verdwenen soorten.

Nevengeul in Klompenwaard, Gelderse Poort (foto: Leo Linnartz)
Terugkeer van wilde dieren
Op Natuurbericht.nl besteedden we regelmatig aandacht aan planten en dieren die terugkeerden naar Nederland. Zo berichtten we bijvoorbeeld over de opkomst van koninginnenpage, rode vuurvlinder en wolf. Soorten die terugkeren naar Nederland en dankzij ontwikkeling van nieuwe natuur in een gespreid bedje terecht komen.
Andere soorten werden een handje geholpen en daarover gingen ook veel berichten. Zoals over de terugkeer van bevers in grote delen van Nederland, over otters in Limburg en Gelderland en over het uitzetten van Atlantische steuren in de Nederlandse rivieren.

Steuren in een fokprogramma in Bordeaux (foto: Bram Houben)

Natuurlijke processen
We besteden ook graag aandacht aan de gevolgen van het toelaten van natuurlijke processen. Zo lieten we op Natuurbericht.nl zien hoe voor een cameraval een vale gier de kadavers van ree en wild zwijn bezocht en daarmee het grote publiek kennis liet maken met Dood doet Leven. Successen die het gevolg waren van andere processen die terugkeerden lieten we zien aan de hand van voorbeelden. Zo verhaalden we over kleine parelmoervlinders die toenamen als gevolg van een toename van akkerviooltjes als gevolg van begrazing. En over terugkeer van bijzondere planten langs de rivier wat het gevolg was van teruggekeerde rivierdynamiek.

Vale gier op dode reebok (foto: ARK)
Jubileumactie ‘Steun Natuurbericht.nl en win!’
Net als u dragen wij Natuurbericht.nl een warm hart toe. Daarom stellen wij mooie prijzen beschikbaar voor verloting onder degenen die voor 3 oktober een gift van € 20 of meer overmaken naar Natuurbericht.nl voor de Jubileumactie. Wint u niet, dan doet u bij de volgende trekking automatisch mee voor de volgende prijs. Doneert u nog eens 20 euro of een veelvoud hiervan, dan wordt de kans op een prijs vergroot. Kijk hier voor meer informatie over de Jubileumactie en hier hoe u kunt doneren.

Welke prijzen kunt u winnen?
ARK Natuurontwikkeling stelt de volgende prijzen ter beschikking:

  • Eerste prijs: Reispakket Bulgarije bestaande uit de gloednieuwe Crossbill Guide Eastern Rhodopes, Eastern Rhodopes guidebook en Eastern Rhodopes Tourist Map.
  • Tweede prijs: Boek Koniks, Wilde Paarden in Nederland, een uniek naslagwerk over wilde paarden in de Nederlandse natuur.
  • Derde prijs: Tweedelige set Rijn in Beeld, over ecologische resultaten van 20 jaar natuurontwikkeling langs de Rijntakken.

De volgende trekking is op 3 oktober. De prijzen zullen spoedig daarna aan de winnaars worden toegezonden.

Tekst: Twan Teunissen, ARK Natuurontwikkeling
Foto's: Leo Linnartz, ARK; Bram Houben, ARK; ARK