Blik onder water in Leiden

Stichting RAVON
7-MEI-2014 - Woensdag 7 mei om 16.00 uur opent Henri Lenferink, burgemeenster van Leiden, samen met Hans Schouffoer, bestuurslid bij het Hoogheemraadschap van Rijnland, op feestelijke wijze de fototentoonstelling ‘Blik onder water in Leiden’ op Kinderboerderij Merenwijk. De opening vormt de start van diverse activiteiten die te maken hebben met de fascinerende onderwaterwereld in de Leidse grachten.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Woensdag 7 mei om 16.00 uur opent Henri Lenferink, burgemeenster van Leiden, samen met Hans Schouffoer, bestuurslid bij het Hoogheemraadschap van Rijnland, op feestelijke wijze de fototentoonstelling ‘Blik onder water in Leiden’ op Kinderboerderij Merenwijk. De opening vormt de start van diverse activiteiten die te maken hebben met de fascinerende onderwaterwereld in de Leidse grachten.

Baars (foto: Jelger Herder)Welke vissen en andere dieren leven er in de Leidse grachten, gewoon bij bewoners voor de deur? Ontdek het antwoord op deze vraag door langs de mooie foto’s en informatieborden van deze tentoonstelling te lopen. Singels, sloten en grachten; overal zit vis, maar niet alle vis zit overal. Als u deze tentoonstelling bezoekt weet u waar welke vissoorten, schildpadden, kreeften, krabben en mosselen zijn te vinden in Havenwijk-Zuid en waarom juist daar.

Fototentoonstelling en excursies
De fototentoonstelling ‘Blik onder water in Leiden’ is van 7 mei t/m 26 oktober 2014 te bezichtigen op Kinderboerderij Merenwijk (onderdeel van Duurzaam Leiden van de Gemeente Leiden), bij de horeca aan de Haven, in buurtcentrum De Pancrat en in buurtkamer de Meelbox. Meer informatie kunt u lezen op: www.onderwaterinleiden.nl.

In dezelfde periode kunt u ook mee op excursie langs de kades van Havenwijk-Zuid, onder begeleiding van een deskundige van RAVON, die u vissoorten leert herkennen. Voor meer informatie: www.ravon.nl (>Activiteiten).

Horeca aan de Haven doet mee
Drie horecaondernemers aan de Haven (Visbrasserie De Poort, De Volharding & Dok2) tonen op speciale wijze foto’s van dieren die in de Leidse grachten leven. Zo zijn in de Zijlpoort twee prachtige banners te bewonderen van de vissoorten ruisvoorn en pos. Achter de ramen van de horecagelegenheden staan ook mooie canvasprints van baars ‘Kweetniet’, rivierdonderpad ‘Doutzen’ en de rode Amerikaanse rivierkreeft ‘Sjakie’. Zij zijn zo genoemd door de bewoners van Havenwijk-Zuid omdat ze regelmatig worden gezien tijdens de vissenmonitoring en individueel herkenbaar zijn. Alle excursies starten en eindigen bij deze locaties.

Vrijwilliger Esther monitorend langs de kade (foto: Aaf Verkade)

Vissen kijken in de Leidse grachten
Via het project Vissenmonitoring in Havenwijk-Zuid wordt onderzocht waar welke vissen zwemmen en hoe ze gebruik maken van de verschillende grachtjes en waterplanten. Omdat het mogelijk is om vissen individueel te herkennen (aan bijvoorbeeld littekens en het gedrag), kunnen we precies in kaart brengen wie er met elkaar rondzwemmen in de wijk. Tijdens het vissenmonitoren worden ook wel eens schildpadden gezien, dat zijn ook waterdieren dus die worden meegeteld. Verder kan drijfafval gevaarlijk zijn voor de dieren in de grachten, daarom vissen wijkbewoners in samenwerking met de Gemeente Leiden dat er geregeld met schepnetten uit. Wilt u meer lezen over dit project, kijk dan op www.onderwaterinleiden.nl

Tekst: Kris Joosten, RAVON & Aaf Verkade, Onder water in leiden