Wolf bij Nordhorn

Wolven staan op de drempel van Nederland

ARK Rewilding Nederland
20-APR-2014 - In de afgelopen weken zijn in het westen van Niedersachsen twee wolven waargenomen. Foto’s van een wolf werden gemaakt bij Meppen en bij Nordhorn. Beide op steenworp van de Nederlandse grens. In dat Nederlandse grensgebied wordt nu extra goed gekeken of er ook hier een wolf opduikt.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

In de afgelopen weken zijn in het westen van Niedersachsen twee wolven waargenomen. Foto’s van een wolf werden gemaakt bij Meppen en bij Nordhorn. Beide op steenworp van de Nederlandse grens. In dat Nederlandse grensgebied wordt nu extra goed gekeken of er ook hier een wolf opduikt.

Zowel op schietterrein Meppen als op schietterrein Nordhorn Range werden in de afgelopen weken foto’s gemaakt die de aanwezigheid van een wolf bevestigen. Midden maart fotografeerde een fotoval bij Meppen, op steenworp afstand van de grens met Drenthe, een wolf. Twee weken later werd op militair oefenterrein Nordhorn Range, op minder dan tien kilometer van de grens bij Denekamp in Twente, opnieuw een wolf vastgelegd met een cameraval.

Wolf bij Nordhorn (foto: W. Riemer)

Of het bij Nordhorn en Meppen om hetzelfde dier gaat wordt onderzocht. Aan de hand van DNA uit uitwerpselen probeert men te bepalen of het om één of meer dieren gaat en tevens kan de afkomst bepaald worden. In Duitsland leven inmiddels meer dan 26 roedels (of paren) wolven. Vanuit het oosten van Duitsland trekken jonge dieren steeds vaker naar het noorden en westen op zoek naar nieuw geschikt leefgebied. Wolven trokken eerder al naar Denemarken waar nu op verschillende plekken wolven leven. Bij de buren in Niedersachsen leven inmiddels drie roedels en een paar wolven. Jongen van deze roedels verspreiden zich ook weer. Hiermee neemt met het jaar de kans toe dat een wolf Nederland aandoet.

Wolf bij Nordhorn (foto: Guenther Niehaus)

De wolf (of wolven) bij Nordhorn en Meppen is zeer dicht bij de Nederlandse grens waargenomen. De vraag is dan ook of dit dier ook Nederland bezoekt. In het grensgebied liggen een aantal natuurgebieden die geschikt lijken voor wolven, maar ook de cultuurlandschappen lijken dat. In het oosten van Duitsland leven wolven ook in een afwisseling van natuur- en cultuurlandschappen.

De waarnemingen zo dicht bij de grens hebben er voor gezorgd dat Wolven In Nederland haar netwerk van vrijwilligers en beroepskrachten van verschillende organisaties in heeft gezet om de eventuele aanwezigheid van een wolf in het grensgebied vast te leggen.

Wie zelf een wolf meent te zien kan deze melden via waarneming.nl of via Wolven In Nederland. Op de website staan tips waar op te letten.

Tekst: Twan Teunissen, Wolven In Nederland
Foto's: W. Riemer; Guenther Niehaus