Eekhoornkalender december: eekhoornnesten vallen nu goed op

Zoogdiervereniging
15-DEC-2014 - Bijna alle loofbomen zijn dankzij de storm van afgelopen week kaal. Daardoor vallen de eekhoornnesten in deze bomen beter op. Eekhoorns bouwen in het seizoen dat er bladeren aan de bomen zitten meerdere nesten, ongeveer vijf per eekhoorn.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Bijna alle loofbomen zijn dankzij de storm van afgelopen week kaal. Daardoor vallen de eekhoornnesten in deze bomen beter op. Eekhoorns bouwen in het seizoen dat er bladeren aan de bomen zitten meerdere nesten, ongeveer vijf per eekhoorn.

Daarvoor knagen ze twijgen met bladeren of naalden eraan af en vlechten dat tot een bolvorm met een doorsnede van 30 tot 50 centimeter. Vervolgens wordt de binnenkant van deze bol gevoerd met allerlei goed isolerende materialen zoals mos, grassen, bladeren, naalden en haren. Ook gebruiken eekhoorns wol en plastic als dat voorhanden is. De nesten die voor de voortplanting of voor de winter worden gebruikt, worden robuuster uitgevoerd dan de nesten waar ze in het zomerseizoen in slapen. De winternesten zijn zo gebouwd dat als het buiten 0 graden is, het in het nest nog een aangename 20 graden is als de eekhoorn in het nest verblijft.

Eekhoornnest (foto: Maaike Plomp)

Nesten worden vaak gebouwd tegen de stam of een dikke tak, maar in tegenstelling tot wat in een aantal boeken wordt beweerd, bouwen eekhoorns ook nesten hoog in de bomen in dunnere takken. Dat is ook een locatie waar eksters graag hun nesten bouwen. Toch zijn de nesten goed uit elkaar te houden. Eksternesten zijn grover van bouw met dikkere takken. Daarnaast zitten er in een eksternest geen twijgen met bladeren of naalden eraan.

Eekhoorns bouwen ook met enige regelmaat een nest in een holte van een boom. Meestal zie je daar van de buitenkant niets van, maar soms steken er wat twijgen met bladeren uit de holte. Omdat ze ook holten gebruiken, worden ook nesten gebouwd in nestkasten. Dat kunnen zowel de grotere nestkasten zijn die voor spechten, holenduif of uilen worden opgehangen, maar er zijn ook speciale eekhoornnestkasten en die worden met enige regelmaat gebruikt.

Eerder dit jaar deden we een oproep om ervaringen met nestkasten en eekhoorns door te geven. Daaruit blijkt dat de ervaringen heel wisselend zijn. Sommige kasten worden niet of nauwelijks gebruikt, terwijl andere kasten juist heel intensief worden gebruikt en worden er zelfs jongen in grootgebracht. Het blijft dus een kwestie van proberen. Mocht een kast niet gebruikt worden, dan valt te proberen de kast ergens anders in de tuin op te hangen. Hang de kast het liefst minimaal 4 meter hoog en de ingang liever niet naar het zuidwesten of westen.

2014 is door de Zoogdiervereniging en Stichting Eekhoornopvang uitgeroepen tot Jaar van de eekhoorn. Meer informatie over het Jaar van de eekhoorn is te vinden op www.jaarvandeeekhoorn.nl.

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto: Maaike Plomp