Eekhoorn
VOOR EENMALIG GEBRUIK

Eekhoornkalender januari: paren in de winter

Zoogdiervereniging
16-JAN-2014 - Eekhoorns kennen twee pieken in de voortplanting, in de winter en in het voorjaar. Al in januari breekt de eerste paartijd aan. In het kader van het Jaar van de eekhoorn, maandelijks een berichtje uit de “eekhoornkalender”. Deze maand het eerste.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Eekhoorns kennen twee pieken in de voortplanting, in de winter en in het voorjaar. Al in januari breekt de eerste paartijd aan. In het kader van het Jaar van de eekhoorn, maandelijks een berichtje uit de “eekhoornkalender”. Deze maand het eerste.

Alleen als er voldoende voedsel is komen de dames in de juiste conditie en zijn ze ontvankelijk voor de avances van de heren. In loofbos gebeurt dit alleen na goede zaadproductie van eik of beuk in het voorafgaande najaar. In een groot deel van Nederland is er afgelopen najaar enige mast geweest, waardoor er deze winter ongetwijfeld ook jonge eekhoorns in de loofbossen geboren gaan worden.

Eekhoorn (foto: Aaldrik Pot)

Om te paren achtervolgen enkele mannetjes een vrouwtje en uiteindelijk zal de sterkste en meest dominante man met het vrouwtje paren. Vaak brengt zo’n mannetje enkele dagen samen met het vrouwtje door waarbij ze ook samen slapen. Toch lukt het soms ook andere mannetjes om met een vrouwtje te paren. Uit genetisch onderzoek is gebleken dat de jongen uit een worp van verschillende vaders kunnen zijn. Na een draagtijd van 36 tot 42 dagen worden er 2 tot 6 jongen geboren. Als de jongen in een vroeg stadium verloren gaan, kan het vrouwtje al weer snel paarbereid worden voor een vervolgnest. Als het vrouwtje tijdens de dracht een slechte conditie krijgt dan heeft ze de mogelijkheid om de vruchten te resorberen (in zich op te nemen).

2014 is het jaar van de Eekhoorn. De Zoogdiervereniging en Stichting Eekhoornopvang Nederland organiseren diverse activiteiten waaronder een landelijk eekhoornweekend op 17 en 18 mei. Kijk voor meer informatie op www.jaarvandeeekhoorn.nl.

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto: Aaldrik Pot