Eekhoorn VOOR EENMALIG GEBRUIK

Eekhoornkalender april: wie wat bewaart die heeft wat

Zoogdiervereniging
7-APR-2014 - Van eekhoorns is bekend dat ze in de herfst voedselvoorraden aanleggen. Daarbij worden één tot vijf nootjes of dennenappels in of onder de strooisellaag verborgen om in de winter en het voorjaar weer op te zoeken en op te eten. De zaden zijn zeer energierijk en belangrijk voor eekhoorns om in goede conditie te blijven.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Van eekhoorns is bekend dat ze in de herfst voedselvoorraden aanleggen. Daarbij worden één tot vijf nootjes of dennenappels in of onder de strooisellaag verborgen om in de winter en het voorjaar weer op te zoeken en op te eten. De zaden zijn zeer energierijk en belangrijk voor eekhoorns om in goede conditie te blijven.

Eekhoorns kiezen als verstopplek vaak locaties die vanuit het oogpunt van een eekhoorn karakteristiek zijn, zoals tegen een boomwortel. De verstopte zaden worden weer gevonden op een combinatie van gericht zoeken op karakteristieke plekjes en geur. Muizen leggen ook voedselvoorraden aan, maar het grote verschil is dat zij maar op enkele plekken voedsel verzamelen en dat de hoeveelheden op zo’n plek veel groter zijn.

Eekhoorn (foto: Aaldrik Pot)

In het voorjaar worden de dennenappels die nog aan de boom hangen ongeschikt. De dennenappels gaan namelijk door de hogere temperaturen open staan en laten dan de zaden los. De zaden dwarrelen op de grond en voor eekhoorns is het niet te doen om gericht naar deze kleine zaden te zoeken. De periode tussen het open gaan staan van de dennenappels en het rijp worden van de nieuwe dennenappels overbruggen de eekhoorns door gericht de in de voorgaande herfst verstopte dennenappels op te sporen. Maar ze moeten dat aanvullen met ander voedsel. Zo maken ze in het voorjaar dankbaar gebruik van knoppen, jonge loten en bloemen van naald- en loofbomen. Daarnaast vullen ze het voedsel aan met allerlei insecten, maar ook een enkele keer met een vogelei of een jonge zangvogel. Doorgaans is dat voedsel minder energierijk.

In naaldbossen zijn er individuele verschillen tussen eekhoorns in de tijd die gespendeerd wordt aan het aanleggen van en weer opzoeken van verstopte zaden. Uit onderzoek is gebleken dat dieren die daar meer tijd aan spenderen in het voorjaar in een beter conditie verkeren en een hogere overleving hebben. Waarschijnlijk produceren ze door die hogere overleving ook meer worpen.

Wie wat bewaart en dat weer opzoekt, die heeft wat! Een langer leven én een grotere kans op meer nakomelingen!

2014 is het jaar van de Eekhoorn. De Zoogdiervereniging en Stichting Eekhoornopvang Nederland organiseren diverse activiteiten waaronder een landelijk eekhoornweekend op 17 en 18 mei. Kijk voor meer informatie op www.jaarvandeeekhoorn.nl.

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto: Aaldrik Pot