Stormmeeuwen zijn er weer

Ecomare
16-APR-2015 - Bij Ecomare hebben we al jaren een groepje bijzondere bezoekers. Sinds 1999 broeden er stormmeeuwen, eerst op het dak en nu op en rond ons terras. Dat is best bijzonder, want stormmeeuwkolonies vind je normaal gesproken in afgelegen duingebieden. Speciaal voor deze vogels hebben we vorig jaar aparte broedplaatsen gemaakt zodat ze toch wat rustiger kunnen zitten. Sinds een aantal weken zijn de meeuwen druk bezig de nestplaatsen rondom Ecomare weer in gebruik te nemen. Het is voor de medewerkers én bezoekers erg leuk om deze bijzondere gasten weer terug te zien!

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Bij Ecomare hebben we al jaren een groepje bijzondere bezoekers. Sinds 1999 broeden er stormmeeuwen, eerst op het dak en nu op en rond ons terras. Dat is best bijzonder, want stormmeeuwkolonies vind je normaal gesproken in afgelegen duingebieden. Speciaal voor deze vogels hebben we vorig jaar aparte broedplaatsen gemaakt zodat ze toch wat rustiger kunnen zitten. Sinds een aantal weken zijn de meeuwen druk bezig de nestplaatsen rondom Ecomare weer in gebruik te nemen. Het is voor de medewerkers én bezoekers erg leuk om deze bijzondere gasten weer terug te zien!

Vreemde nestlocaties
Over de jaren is het aantal stormmeeuwen dat dicht bij het gebouw en het terras nestelt langzaam toegenomen tot meer dan 10 paartjes. In de afgelopen jaren hebben ze daarbij regelmatig gekozen voor vreemde of zelfs wat onhandige nestlocaties. Een paar jaar geleden zat een paartje op een stapel sloophout tussen twee gebouwen in, er nestelden er eens twee tussen een aantal leidingen tijdens de verbouwing en ook zat er jaren een paartje in een plantenbak midden op het terras. Ook heeft een paartje meerdere jaren een nest gebouwd (met succes!) op het terras dichtbij de ingang naar het Zeeaquarium.

De stormmeeuwen maken zich op voor het broedseizoen (foto: Salko de Wolf)

Bij Ecomare
De meeste paartjes zijn nu bezig zich te settelen in de duinen direct naast de serre. Doordat het wandelpad in het Duinpark is verlegd, is pal naast de serre van het restaurant van Ecomare een rustige plek ontstaan, die beplant is met pollen helmgras. Kennelijk is het zo een erg aantrekkelijke broedplaats voor stormmeeuwen. Ook alle nieuwe paalnesten zijn inmiddels bezet. Daarnaast zijn er tenminste twee paartjes te vinden achter één van de zeehondenbassins.

De nestlocaties op palen (foto: Salko de Wolf)

Tellen
Eén keer in het broedseizoen worden alle nesten van de meeuwen in het hele Duinpark bij Ecomare geteld. Zo wordt jaarlijks bijgehouden hoe het gaat met de vogels daar. Vorig jaar werden in totaal 281 stormmeeuwnesten gevonden, waarvan 15 dicht bij Ecomare lagen. In de afgelopen 10 jaar is het aantal broedparen op heel Texel afgenomen.

De stormmeeuwen zijn er weer (foto: Salko de Wolf)

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over stormmeeuwen en het Nationaal Park Duinen van Texel.

Tekst: Ecomare
Foto's: Salko de Wolf