Dode vinvis op de Razende Bol. Voor eenmalig gebruik

Dode vinvis aangespoeld tussen Texel en Den Helder

Ecomare
14-DEC-2015 - De walvis was duidelijk al een tijdje dood voordat hij aanspoelde op de Razende Bol, een zandeiland tussen Texel en Den Helder. Het kadaver dat daar gisteren gevonden werd, is in verregaande staat van ontbinding. Waarschijnlijk gaat het om een dwergvinvis. Volgens Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen en strandvonder Hans Eelman is de walvis ongeveer 9 meter lang en waarschijnlijk een vrouwtje.

Onderzoek

Hoewel het dier dus al enige tijd dood is, zal een onderzoeksteam van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht nog proberen de doodsoorzaak te achterhalen. Daarnaast kunnen de resten mogelijk nog helpen bij ander onderzoek naar walvissen, zoals wat het dier gegeten heeft voordat het doodging. Dit soort kennis over walvissen in het Noordzeegebied kan helpen deze soorten beter te beschermen.

Dwergvinvissen

De dwergvinvis is de kleinste baleinwalvissoort die in de Noordzee leeft en de enige vinvissoort die er normaal gesproken voorkomt. Ze hebben een slank, gestroomlijnd lijf met een smalle, driehoekige kop. Ze komen voor in alle oceanen van de wereld. Volgens onderzoekers komen in de Noordzee zo’n 9.000 dwergvinvissen voor, vooral in het noordelijk deel.

Gestrand

Het komt vaker voor dat dode dwergvinvissen op de Nederlandse kust stranden. Op 7 november 2015 kwam er een in de haven van Rotterdam terecht doordat het dier was geraakt door een schip. Het was niet duidelijk of deze dwergvinvis in de Noordzee was geraakt, of veel verder weg op de boeg van het schip terecht was gekomen. Maart 2013 strandde een jonge dwergvinvis op de kust van Nieuwpoort in België. Deze walvis was doodgegaan doordat er vier plastic zakken in zijn maag terecht waren gekomen. De plastic zakken hadden het spijsverteringsstelsel geblokkeerd.

Meer weten?

In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over dwergvinvissen.

Tekst: Ecomare
Foto: Hans Eelman (leadfoto: dode vinvis op de Razende Bol)