Honingbijen tijdens de vlucht

Honingbijen zitten er warmpjes bij, maar verbruiken wel veel wintervoedsel

Bijen@wur, Wageningen Plant Research
2-MRT-2016 - Mits bijenvolken over voldoende voeding beschikken, hoeft een imker er in de winter amper naar om te kijken. De bijen redden zich uitstekend. Ze eten en houden zich warm door een beetje te bewegen. Zodra ze actiever worden gaat het verbruik omhoog. Meestal is het dan bijna voorjaar. Deze warme winter blijken veel bijenvolken al veel eerder actief en hebben meer aanspraak gedaan op hun voorraden...

Tjeerd Blacquière, onderzoeker bij Bijen@wur: “Van mijn veertig proefvolken aan de Grebbedijk in Wageningen bleek begin februari het merendeel erg actief, en bovendien al grotendeels door de suikervoorraad heen te zijn. Helaas moest ik constateren dat één volk was verhongerd. Het was de eerste keer dat ik dit in mijn imkerbestaan meemaakte! De volken die over te weinig voer beschikten, heb ik met een zakje vloeibare suiker (Api-invert) gevoerd. Omdat het relatief warm weer is en de volken al actief zijn nemen ze dat goed op. Volken die stevig genoeg zijn en nog niet helemaal zonder voer zaten, heb ik suikerdeeg (Fondabee) gegeven.” Van verschillende imkers uit de gelederen van de Nederlandse BijenhoudersVereniging (NBV) komen vergelijkbare geluiden.

Voedselgebrek

Hoe het komt dat zelfs ervaren imkers deze winter worden geconfronteerd met volken die voedselgebrek hebben, is niet duidelijk. Heeft het te maken met te zuinig inwinteren, of is er meer aan de hand? Mogelijk is het een samenloop van een heel mooie nazomer waardoor de volken extra sterk de winter in gingen, daarna een warme herfst waarin ze lang actief bleven en al veel van hun voedselvoorraad verbruikten. En vervolgens hadden we te maken met een extreem zachte winter waarin het volk met de koningin al vroeg begon een broednest aan te leggen. Dit vraagt een verhoogde activiteit in het volk. Bovendien vereist een broednest een veel hogere temperatuur dan een wintertros. Kortom doorlopend een hoog voedselverbruik.

Behalve dat ze een beetje zuinig waren ingewinterd is het heel goed mogelijk dat de volken van Bijen@wur aan de Grebbedijk meer suiker verbruikt hebben dan normaal. Vanwege experimenten zijn nog tot vrij laat in het najaar ‘allerlei activiteiten’ in de volken verricht. Andere volken van Bijen@wur, en volken ‘thuis’ zaten wel veel beter in de voorraden.

Toch is het een waarschuwing voor de imkers. Door hun volken regelmatig te controleren en zo nodig van een noodvoedering te voorzien, voorkomen ze onnodige sterfte.

Bron: Wageningen UR
Foto's: Waugsberg, CC BY-SA 3.0-licentie (leadfoto: honingbijen in vlucht)