Honingbijen tijdens de vlucht

Lage sterfte van Nederlandse honingbijenvolken deze winter

Naturalis Biodiversity Center
21-APR-2016 - Sinds jaren is de wintersterfte onder bijenvolken niet zo laag geweest als afgelopen winter. In 2011 schommelde de uitval nog rond de 20%, afgelopen twee jaar kwam het uit onder de 10% en dit jaar is het dus 6,5%. De wintersterfte is gemeten door het Honingbijen Surveillance programma, uitgevoerd door Naturalis en Wageningen UR, en in samenwerking met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).

Aan de telefonische enquête over wintersterfte deden 534 willekeurig gekozen imkers mee. “De steekproef is representatief voor de sterfte onder de volken van de Nederlandse imkers” zegt Sjef van der Steen van Bijen@wur. De 534 imkers hebben 5919 volken ingewinterd, waarvan er 5537 de winter overleefd hebben. Dit komt overeen met een overleving van ongeveer 93,5% en een wintersterfte van 6,5%.

Jan Dommerholt, voorzitter van de Nederlandse BijenhoudersVereniging stelt dat de 6,5% wintersterfte een ‘normaal niveau’ is, dat wil zeggen een niveau dat normaal was voordat de Varroamijt in Nederland kwam. Koos Biesmeijer van Naturalis en coördinator van het honingbijen surveillance programma is blij met de lage wintersterfte omdat het zowel voor de imkers goed nieuws is, als voor de bestuiving van fruit en groenten door honingbijen; gewassen die voor ons van levensbelang zijn.

Tekst: Naturalis
Foto: Waugsberg, CC BY-SA 3.0-licentie (leadfoto: honingbijen in vlucht)