Pandion haliaetus. Visarend

Eerste visarendjong van Nederland vliegt uit

Staatsbosbeheer
5-AUG-2016 - Gistermiddag rond 13 uur heeft in de Biesbosch het eerste ooit in Nederland geboren visarendjong zijn nest verlaten en een eerste vlucht gemaakt. Getuigen zagen dat hij twee grote rondes boven het nest vloog en op een tak ging zitten. Daarna ging hij weer met zijn ouders op het nest zitten om een vis te eten.

Boswachter Thomas van Es van Staatsbosbeheer verwacht de komende dagen veel activiteit van ouders en jong rond het nest en dat het jong tijdens steeds langere vluchten de Biesbosch verder gaat verkennen. Uiterlijk volgende maand vertrekken de visarenden naar Afrika om daar te overwinteren.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Bron: Staatsbosbeheer

Visarendjong in Biesbosch

In mei werd duidelijk dat een paartje visarenden voor het eerst aan het broeden was in de Biesbosch. Begin juni kroop het jong uit zijn ei. De afgelopen dagen maakte het jong al vliegoefeningen in zijn nest. 

Unicum in Nederland

Dat visarenden (Pandion haliaetus) broeden en jongen krijgen in Nederland is een unicum. De grote roofvogels gebruiken Nederland doorgaans alleen als tussenstop tijdens hun trektocht van hun overwintergebieden in Afrika en hun broedgebieden in het oosten en noorden van Europa. Al enkele jaren overzomeren visarenden in de Biesbosch. Boswachter Thomas van der Es: 'Dit is echt goed nieuws voor de Nederlandse natuur. Dat een prachtige vogel als de visarend weer terug is als broedvogel in ons land zegt iets over de kwaliteit en de schaal van het gebied.'

Tekst: Staatsbosbeheer
Foto: Bart Vastenhouw, Saxifraga
Video: Staatsbosbeheer