Winterbegrazing werkt

FREE Nature
16-JAN-2017 - De meeste paarden en runderen gaan ’s winters de stal in. De runderen en koniks van FREE Nature blijven echter het hele jaar buiten. Toen er afgelopen periode een laagje sneeuw lag in de Klompenwaard, was goed te zien dat de dieren hun gedrag daarop aanpasten.

Gretig werd van de takken gesnoept en werd de bast van de bomen geschild. Andere bezochten de afgelopen half jaar gemeden ruigtes. Hieruit blijkt dat het menu van de grazers in de winter afwijkt van hun zomerse kost.

Rode Geus schilt bast

Winterproof

De gekozen rassen, hier Rode Geus en konik, zijn goed aangepast aan het leven in de natuur en voor deze paarden en runderen is het dan ook geen bezwaar om de hele winter buiten te blijven. In de loop van de zomer ontwikkelen ze een dikke speklaag en in de winter krijgen ze een extra dikke wintervacht, waardoor ze goed uitgerust zijn tegen de kou. Mocht aan het eind van de winter blijken dat de dieren te veel zijn afgevallen, dan wordt er bijgevoerd.

Rode Geus snoept van twijgen

Natuurlijke begrazing

Rodegeusrunderen en konikpaarden worden door FREE Nature op de gronden van Staatsbosbeheer ingezet voor natuurlijke jaarrondbegrazing. Hierdoor kan de natuur zich goed ontwikkelen met als resultaat een prachtig gebied met rijke flora en fauna.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Rodegeusrund schilt bast van een boom in de Klompenwaard bij Doornenburg (Bron: Fokko Erhart)

Tekst: Fokko Erhart, FREE Nature
Beelden: Fokko Erhart, FREE Nature / Wildernisfoto.nl