Marker Wadden

Nederland krijgt vier nieuwe Marker Waddeneilanden

Natuurmonumenten
18-MRT-2017 - Nog dit jaar kan in het Markermeer de aanleg van de volgende eilanden van de Marker Waddenarchipel van start gaan. Ook het tweede, derde, vierde en vijfde natuureiland zijn financieel rond en kunnen worden gerealiseerd.

De nieuwe eilanden gaan de natuur een geweldige impuls geven. In het afgelopen jaar werden al duizenden strandlopers, visdiefjes en bontbekplevieren geteld. De eilanden zorgen voor extra invang van slib. Daardoor wordt ook het water schoner. Dankzij nieuwe ondieptes en natuurlijke oevers ontstaat een meer gezonde omgeving voor planten en dieren.

Een jaar geleden is gestart met de aanleg van het eerste eiland. Nog deze maand wordt begonnen met het tweede eiland en elk kwartaal krijgt de Marker Wadden er een extra eiland bij. In de zomer van 2018 vallen de nieuwe eilanden droog en krijgt moerasvegetatie een kans. In 2020 vindt de laatste afwerking plaats en vanaf dat moment blijft de natuur ongemoeid. Achter een kilometerslange zanddam liggen de eilanden beschermd tegen storm. De vijf eilanden beslaan ongeveer duizend hectare, inclusief het onderwaterlandschap.Meeuw op het nieuwe land

Naast de aanleg van de nieuwe eilanden komt er ook wetenschappelijk onderzoek naar het bouwen met slib en het verbeteren van de natuur- en waterkwaliteit van het Markermeer. Minister Schultz zegt hierover: “De Marker Wadden gaan ons een unieke schat aan nieuwe informatie opleveren. Daarmee versterken we de internationale koppositie van Nederland op het gebied van waterbouw en natuur. Nieuwe praktische en fundamentele kennis van ‘building with nature’ kunnen we wereldwijd toepassen.”

Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Holland Luchtfotografie; Straystone fotografie