De wolvin bezocht met name de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland

Wolf ongezien vrijwel permanent aanwezig in Nederland

Wolven in Nederland
16-JAN-2018 - Afgelopen maand heeft een van origine Duitse tweejarige wolvin ongezien door Nederland gezworven. Hierbij deed zij vrijwel alle oostelijke provincies aan en zelfs nog een stukje van Noord-Brabant. Hiervoor waren al meldingen van andere wolven op verschillende plaatsen in Nederland.

Met deze jongste bezoekster heeft Nederland het afgelopen half jaar een vrijwel permanente aanwezigheid van wolven gehad. Bijzonder is dat de aanwezigheid van wolven zo weinig is opgemerkt, ondanks onze winterse open begroeiing weten zij zich ongezien te verplaatsen en overdag schuil te houden.

Met name de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland werden bezocht. In het dichtbevolkte Nederland blijkt dat de menselijke drukte en wegendichtheid geen onoverkomelijke belemmering voor wolven vormt, hoewel het wel een risico blijft.

Wolven zijn schuwe dieren die mensen vermijden. Wolven zijn dan ook vooral ’s nachts actief en lopen dan ook langs en door onze menselijke omgeving. Wegen worden gemakkelijk overgestoken, rivieren overgezwommen of door middel van een brug of tunnel gepasseerd. Overdag trekken ze zich terug in een rustig bosje, of zelfs in een maïsveld.

Wolf

De jonge wolven die Nederland bezoeken zijn op zoek naar een nieuw territorium. Ze zijn afkomstig uit Duitsland waar een groeiende populatie wolven leeft. Tot nu toe heeft nog geen wolf zich permanent gevestigd in Nederland. Mocht dat wel gebeuren, dan is het zaak om in het territorium van de wolf maatregelen te nemen om te voorkomen dat wolven bij schapen en geiten kunnen komen. Het plaatsen van schrikdraad en/of kuddewaakhonden is een effectieve manier om schapen te beschermen en te zorgen dat wolven blijven jagen op wilde dieren. Wolven zijn bij wet beschermd.

Wolven vormen een belangrijke ecologische verrijking voor de Nederlandse natuur. Uit onderzoek blijkt dat zij met name prooidieren als ree, edelhert en wild zwijn eten en daarmee een bijdrage leveren aan een natuurlijke regulatie van deze populaties. Als gevolg van het jagen door wolven vermijden prooidieren als ree, edelhert en wild zwijn open gebieden, zoals wegen, weilanden en akkers. Daarmee hebben ze ook indirect een effect op de natuur.

Heb je een wolf of sporen van een wolf gezien? Stuur je waarneming met foto’s en/of video in via de website van Wolven in Nederland.

Meer informatie over de terugkeer van de wolf is te lezen op de website van Wolven in Nederland

Wolven in Nederland

Wolven in Nederland streeft naar een conflictarm samenleven met wolven. Wolven in Nederland is een samenwerking van Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, FREE Nature, Koninklijke Jagersvereniging, IVN, IFAW, WNF, Studio Wolverine, Rewilding Foundation, Van Bommel Faunawerk en de Zoogdiervereniging.

Tekst: Wolven in Nederland
Foto's: Aaldrik Pot; Leo Linnartz