Wolf kijkt naar schapen

'Wolf Fencing' voor conflictarm samenleven met de wolf

Zoogdiervereniging
6-DEC-2019 - Wolven zijn terug in de Lage Landen. Maar blijft dat ook zo? Dat zal grotendeels afhangen van het maatschappelijk draagvlak, of met andere woorden: van hoeveel conflicten er optreden tussen mens en wolf. Zowel in Nederland als in België is er een Wolf Fencing-beweging opgericht die veehouders gratis bijstaat met advies en mankracht bij het wolfwerend maken van hun omheiningen.

Toekomst voor de wolf in Benelux?

Heeft de wolf wel een toekomst in onze drukbevolkte regio? De praktijk toont overal in Europa aan dat wolven geen uitgestrekte ‘wildernis’ nodig hebben om zich ergens te vestigen. Uiteraard hebben ze wel een rustig plekje nodig om hun jongen de eerste weken veilig groot te brengen, maar een heel belangrijke factor is het voedselaanbod in de vorm van herten en zwijnen. Die zijn er hier in overvloed. Het dichte wegennet vormt zeker een bedreiging (doodsoorzaak nummer één voor wolven in Duitsland), maar in Nederland zijn met de voltooiing van het MJPO de belangrijkste knelpunten weggewerkt. Vlaanderen staat wat dat betreft nog voor een belangrijke taak. Het allerbelangrijkste dat zal bepalen of wolven hier een toekomst hebben, is maatschappelijk draagvlak. Ook dat toont de praktijk in Europa aan.

Wolf Fencing in de praktijk

Bouwen aan maatschappelijk draagvlak

Wolven doden schapen en ander ontoereikend beschermd vee van dezelfde grootte, en ontmoetingen tussen loslopende honden en wolven lopen meestal slecht af in het nadeel van de hond. Het oplossen of voorkomen van die conflicten is cruciaal om maatschappelijk draagvlak voor de wolf te behouden.

Zowel in België als in Nederland werd een wolvenplan opgesteld met allerlei maatregelen om de wolf een goede toekomst te kunnen bieden. Zo werden regelingen getroffen zodat door een wolf gedode schapen vergoed kunnen worden. Toch ziet geen enkele schapenhouder graag dat de dieren waar hij zorg voor draagt gedood worden door wolven. Met een schadevergoeding verdwijnt de emotionele schade niet. Het is dus veel beter voor het maatschappelijk draagvlak om de schade te voorkomen met preventieve maatregelen. Met de juiste aanpassingen kan een omheining voor schapen (of ander vee) wolfwerend gemaakt worden.

Lees verder in Zoogdier!

Het artikel over Wolf Fencing komt in de aanstaande uitgave van Zoogdier, het populairwetenschappelijk tijdschrift van de Zoogdiervereniging, en is verder te lezen via deze pagina. Andere artikelen zijn ‘Hoe beschermt de Zoogdiervereniging zoogdieren?’,  ‘Zoogdierinventarisatie in Bosnië en Herzegovina’, ‘Is er nog plaats voor de bever in Vlaanderen?’, ‘Wat te doen met de komst van de goudjakhals?’ en ‘Gloort er een toekomst voor de vertederende eikelmuis in Zuid-Limburg?’.

Wil jij ook Zoogdier ontvangen? Word dan lid van de Zoogdiervereniging!

Bron: ‘Wolf Fencing’ in Nederland en België; Initiatieven in Nederland en Vlaanderen voor conflictarm samenleven met wolf

Tekst: G. Lelieveld, Zoogdiervereniging
Foto's: Staffan Widstrand, WWF (leadfoto: wolf kijkt naar schapen); Diemer Vercayie, Natuurpunt