IJseend breedbeeld

Kijktips voor vijf fraaie winterse watervogels

Vogelbescherming Nederland
25-DEC-2018 - Gooi de kerstdagen eens over een andere boeg: ga met de familie op vogelavontuur en zoek één van de vijf fraaiste winterse watervogels van Nederland. Een beleving, die ook nog goed is voor de gezondheid. Nonnetje, brilduiker, grote zaagbek, ijseend en kleine zwaan: hier vindt u ze.

Voorkom dat u in januari goede voornemens nodig heeft, zoals minder alcohol drinken, meer bewegen en gezonder eten. Hoe? Door er dit jaar met kerst al op uit te trekken, in plaats van overvloedig te dineren. De rest van de familie motiveert u door niet zomaar wat rond te lopen, maar een doel te hebben. Uw doel dit jaar: vindt één van de vijf fraaiste winterse watervogels van Nederland.

Nonnetje

Het nonnetje heet nonnetje omdat het mannetje zo’n fraaie verschijning is in de winter: zwarte accenten op een spierwit verenkleed. Dat deed denken aan een non. Het vrouwtje niet, want zij is donkergrijs met een roestbruine kop. Maar goed, ze moet het ermee doen. Zoek nonnetjes op het Markermeer, daar scholen ze ’s winters in grote groepen samen.

Vrouwtje en mannetje nonnetje

Brilduiker

Ook bij de brilduiker zijn het de mannetjes waaraan de soort zijn naam te danken heeft. Zij hebben een donkergroene kop met een witte vlek tussen oog en snavel, die de ‘bril’ wordt genoemd. Makkelijk te onthouden. De vrouwtjes hebben deze bril niet, maar zijn asgrijs met een bruine kop. Samen met de man herkent u ze wel. Favoriet bij brilduikers zijn open wateren, zoals de randmeren rond Flevoland.

Vrouwtjes en mannetje brilduiker

Grote zaagbek

De bek van de grote zaagbek ziet er van dichtbij inderdaad uit als een zaag: zaagtanden boven en onder, bij man én vrouw. Gelukkig. Van veraf ziet u dat niet, dus let dan op een langwerpige eend met een opvallend lange, dunne snavel. Mannetjes zijn wit met ’s winters een lichtroze gloed en een zwart-groene kop. Vrouwtjes zijn grijs met een lichtere borst die scherp is afgesneden door de roodbruine kop. Het IJsselmeer is nu een belangrijke pleisterplaats.

Vrouwtje en mannetje grote zaagbek

IJseend

Oe, wat is de ijseend ’s winters mooi! Die lange staart alleen al. Wit met prachtige patronen in zwart en grijs. IJseenden verblijven het liefst ver op zee, dus dit is misschien de mooiste, maar ook de uitdagendste soort om te vinden. Maar, soms drijven ze af naar de kust, zoals bij de Brouwersdam. De ijseend is dan wel weer een van de luidruchtigste eenden. Het mannetje maakt een jodelend geluid, dat van ver te horen is, misschien helpt dat.

IJseenden: twee mannetjes en een vrouwtje (midden)

Kleine zwaan

Wel driekwart van de wereldpopulatie van kleine zwanen bevindt zich 's winters in Nederland. Ze zijn kleiner dan wilde zwanen of knobbelzwanen, hebben een kortere nek en hebben een geel-zwarte snavel. Ze zijn in de winter bijvoorbeeld te zien langs de Veluwerandmeren.

Kleine zwanen

Tekst: Jeanet van Zoelen, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Gerke Visser, Fotogalerij Vogelbescherming (leadfoto: ijseend); Jelle de Jong; Shutterstock; Jankees Schwiebbe, Birdphoto