Watervogeltellers in actie

Online cursus Water- en wintervogels start binnenkort

Sovon Vogelonderzoek Nederland
29-JUL-2022 - Speciaal voor vogelaars die hun kennis willen bijspijkeren heeft Sovon de online cursus Water- en wintervogels ontwikkeld. In tien live lessen leer je veel over het voorkomen, gedrag en vooral de herkenning van 130 soorten die je in het winterhalfjaar kunt tegenkomen in Nederland. De aanmeldperiode loopt nog en de cursus start eind september.

Vogels kijken is een voortdurend leerproces. Iedere keer als je op stap gaat, leer je wel weer wat nieuws. Het helpt wanneer je uitleg krijgt van waarnemers met veel kennis. Stap voor stap word je een betere vogelaar en dat maakt het kijken naar vogels steeds leuker én interessanter. Die opgedane kennis kun je bijvoorbeeld ook gebruiken om vogels te tellen en zo bij te dragen aan gegevens die nodig zijn om soorten en gebieden te beschermen.

Online cursus

Om in het veld beter te begrijpen wat je ziet, geeft Sovon in het komende winterhalfjaar de online cursus Water- en wintervogels. Om de week volg je een digitale les van circa 75 minuten. De lessenserie start met ganzen en zwanen en eindigt met meeuwen en sterns. In totaal worden ongeveer 130 soorten besproken. Je leert op een interactieve manier over hun voorkomen, gedrag en vooral manieren om ze te herkennen. Na elke les krijg je enkele huiswerkopdrachten, waarvan je een deel buiten uitvoert. De antwoorden lever je digitaal in en je krijgt feedback van de docenten. Via een besloten Facebookgroep ontmoet je eventueel andere cursisten. Aan het einde van de cursus is er een excursie en een afsluitende toets. 

Verschillende aalscholversoorten in één beeld. Maar welke?

Instapniveau

De cursus is geschikt voor vogelaars die regelmatig naar buiten gaan en watervogels en roofvogels beter willen leren onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan de verschillen tussen vrouwtjeseenden, Goudplevier en Zilverplevier of Zilvermeeuw en Stormmeeuw. In de lessen wordt ook aandacht besteed aan de vragen waar en wanneer je een vogelsoort kunt verwachten en wat de leefwijze van de soort is. Ook wordt er aandacht besteed aan de methodes om vogels te tellen. Op deze manier kun je daar vrijblijvend kennis mee maken. De cursus is onderdeel van het opleidingenprogramma van Sovon voor nieuwe waarnemers. Het is daarom ook erg geschikt als je al meedoet of wilt starten met de watervogel- en PTT-tellingen voor Sovon.

Meer informatie & aanmelden

Waarom vogels tellen?

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.Vogels tellen voor Sovon. Tel je mee? (Bron: SOVON)

Tekst: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Foto: Peter Eekelder, Sovon
Tekening: Elwin van der Kolk
Film: Sovon