Kom ook naar de Atlas Werkconferentie op 16 mei 2019

Atlas Leefomgeving, Atlas Natuurlijk Kapitaal
2-MEI-2019 - Nog twee weken en dan is het zover. De Atlas Werkconferentie vindt dit jaar plaats op donderdag 16 mei en wel op een heel bijzondere locatie, namelijk in de voormalige Philips gloeilampenfabriek in het hart van Eindhoven. Het thema is Burger in beweging. We focussen op hoe overheden burgers kunnen betrekken bij de leefomgeving. Want een gezonde leefomgeving bereiken we samen! Bent u er ook bij?

De Atlas Leefomgeving, Atlas Natuurlijk Kapitaal, Nationale EnergieAtlas, Gezonde Leefomgeving (inclusief de Gezond OntwerpWijzer en het netwerk Maak Ruimte voor Gezondheid) organiseren deze werkconferentie. Rianne Dobbelsteen, coördinerend projectleider Atlas Leefomgeving vanuit het ministerie van Infrastru­ctuur en Waterstaat: “Al onze websites bieden informatie en handelingsperspectieven om in beweging te komen voor een gezondere leefomgeving. Mensen kunnen de Atlassen raadplegen en de informatie gebruiken om een mening te vormen en mee te praten. Want echt meepraten kan alleen als iedereen over een gelijk kennisniveau beschikt. Juist daarin wil de Atlas Leefomgeving voorzien. Net als voor andere overheidsorganisaties is het voor ons een uitdaging die burger te bereiken. Daarom is dit jaar het thema Burger in beweging, om van elkaars kennis te kunnen leren.”    

Plenair programma

Tijdens het plenaire programma neemt Sergio Derks, conservator van het Philips Museum, u mee terug in de tijd. De Lichttoren was namelijk ooit dé trots van Nederlands bekendste gloeilampenfabriek. Datajournalist en informatiearchitect Frédérik Ruys (bekend van tv-programma Nederland Van Boven) vertelt over de boeiende wereld van datavisualisatie. Want, zo stelt hij op zijn website Vizualisme:Plenaire ruimte Lichttoren “Visualiseren betekent niet het versimpelen van de informatie, maar het verhelderen.” Afgevaardigden van provincies, onderwijs en het ministerie van I&W (Judith Elsinghorst, directeur Omgevingsveiligheid en Milieurisico’s) bespreken de recente ontwikkelingen rond de Atlassen. Waarom is de focus op de burger zo belangrijk? En hoe ziet de Atlas van de toekomst eruit?

Workshopsessies

Na de plenaire sessie kunt u meedoen aan drie workshopsessies van elk 45 minuten. Diverse workshops staan in het teken van ons thema. Leer van de Kidsbeweegroute hoe je kinderen in beweging brengt. Of hoor van Pharos hoe u met de Leefplekmeter het gesprek met inwoners kunt aangaan. De onderzoekers van SAMR vertellen hoe je burgers in beweging krijgt voor het klimaat. Of doe mee met de guerrilla marketing-workshop van Frank Paats en krijg tips om mensen te verbinden en in beweging te brengen!

Maar we hebben nog veel meer workshops op het snijvlak van klimaat, een gezonde leefomgeving, burgerparticipatie en geodata. Laat u door de bekendste makelaar Alex van Keulen (van het RTL4-programma Kopen zonder kijken) overtuigen waarom de leefomgeving belangrijk is als je een woning zoekt. Bekijk de nieuwe demo van de Groene Baten-planner en krijg inzicht in de voordelige effecten van groen in de stad. Ontdek de mogelijkheden en onmogelijkheden van citizen science. Leer van de grensoverschrijdende samenwerking van de Atlas met het Duitse Umweltportal NRW of krijg inzicht in gegevenskwaliteit in de naderende Omgevingswet. Bekijk alle workshops!

Ga lekker naar buiten en wandel mee met Geluksbelevingsroute!

Wandelen in EindhovenWe gaan ook zelf bewegen! Wandel mee met de Geluksbelevenisroute van de Geluksatlas en kijk voortaan met een nieuw perspectief naar uw leefomgeving. Ontdek welke geluksfactoren voor u belangrijk zijn in uw leefomgeving. In welke leefomgeving voelt u zich prettig? En in welke juist niet? En waar ligt dat aan? De Geluksatlas presenteert ook de resultaten van haar onderzoek naar geluksplekken in Nederland. Wat zijn plaatsen waar mensen opladen en gelukkig zijn? En waarom juist daar? Tijdens deze workshop deelt de Geluksatlas haar bevindingen met de deelnemers. Ook wordt u zelf uitgedaagd om na te denken over de relatie tussen welzijn en de inrichting van de leefomgeving.

Ontwerp met ons mee!

In de ontwerpsessies dagen wij iedereen uit om met ons mee te denken over hoe wij onze informatie beter, leuker, inventiever en creatiever kunnen presenteren op de Atlas Leefomgeving. Doe mee met de ontwerpsessie Ontwerp de nieuwe Atlas Leefomgeving. Vanuit een aantal gebruikerspersperspectieven gaat u aan de slag om te komen tot een nog betere Atlas. Of doe mee met de ontwerpsessie van HAS-studenten om de Junior Atlas te ontwerpen. Zij zijn bezig de Atlas Leefomgeving te vereenvoudigen tot een platform voor basisschoolleerlingen uit groep 6, 7 en 8. Atlas 2.0

Kom ook!

Doe mee met het netwerk! Doe nieuwe inzichten op, praat met vakgenoten, ontmoet nieuwe mensen en sta op en beweeg! Samen met u zorgen wij ervoor dat de Atlas van en voor ons allemaal is. De aanmeldingen stromen op het moment binnen. Maar er is nog plek! Nog niet aangemeld? Dat kan alsnog via dit aanmeldformulier. Het kost niets en iedereen is welkom! Hopelijk tot 16 mei!

Tekst: Jeannine Brand, Atlas Leefomgeving
Foto's: Atlas Leefomgeving; Igluu; Fotoabonnement.nl