Monarchvlinder - primair

Twee monarchvlinderbeschermers gedood in Mexico

De Vlinderstichting
4-FEB-2020 - Miljoenen monarchvlinders maken elk jaar een reis van meer dan 3000 kilometer vanuit Canada om de winter door te brengen in een relatief klein bosgebied in centraal Mexico. Maar door klimaatverandering en illegale houtkap wordt dat bosgebied bedreigd en daarmee de monarchvlinders. Vlinderliefhebbers die hiertegen protesteren worden bedreigd en onlangs werden zelfs twee van hen vermoord gevonden.

Homero Gomez Gonzalez, een voormalige houthakker die het vlinderreservaat El Rosario beheerde, verdween op 13 januari. Zijn lichaam werd twee weken later in een put gevonden en het zou, volgens berichten, tekenen van marteling vertonen. Het motief voor zijn moord is onbekend, maar sommige activisten speculeren dat het mogelijk verband houdt met geschillen over illegale houtkap.

MonarchvlinderEen andere campagneactivist voor het behoud van monarchvlinders en het bos waarin ze overwinteren is ook dood aangetroffen in Mexico. Raúl Hernández werkte als gids in een vlinderreservaat in de staat Michoacán. Zijn lichaam, dat tekenen van afranselingen en hoofdletsel had, werd twee dagen na de begrafenis van Homero Gómez gevonden. Gómez González werd volgens een profiel van Washington Post geboren in een houtkapfamilie. "We waren bang dat als we moesten stoppen met kappen, dit ons allemaal in armoede zou brengen", vertelde hij de krant. Maar uiteindelijk overtuigde hij anderen om de houtkap achter zich te laten en in plaats daarvan de vlinderhabitats te beschermen. Ecotoerisme in deze Unesco Werelderfgoedlocatie zou verloren inkomsten moeten vervangen.

In een van zijn nieuwste video's, gedeeld op Twitter de dag voor zijn verdwijning, stond Homero Gómez González te midden van een wolk van vlinders. “Kom en zie dit wonder van de natuur! Vlinders zijn liefhebbers van de zon, de zielen van de doden”, zei hij, verwijzend naar inheemse legendes over trekkende vlinders. Homero Aridjis, een milieuactivist en dichter die al lang verdediger is van het vlinderreservaat, zei tegen het AP: "Als ze mensen ontvoeren en doden die voor de reservaten werken, wie gaat het milieu en de vlinders dan verdedigen in Mexico?"

In Mexico overwinteren monarchvlinders soms met vele tienduizenden in een boom. Hier in Pismo Preserve in Californië

Miljoenen monarchvlinders maken elk jaar een reis van 3220 kilometer van Canada naar een bosgebied in centraal Mexico. Dit overwinteringsgebied wordt echter bedreigd door klimaatverandering, maar ook door illegale houtkap en avocadoboeren. Daartegen in opstand komen is in Mexico gevaarlijk, want jaarlijks worden tientallen activisten, zowel op gebied van natuur en milieu als mensenrechten vermoord.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling; Steve Corey, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0