Kleine vos

Natuurjournaal 3 januari 2021

Nature Today
3-JAN-2021 - Paarse strandloper scharrelt tussen steenlopers, kleine vos overwintert als vlinder.

De kleine vos is een van de vlinders die niet als rups of ei, maar als vlinder overwintert. Kleine vossen brengen de koude winter door in koele en donkere plaatsen. Dit kunnen bomen of grotten zijn, maar ook kelders of zolders van gebouwen. De kleine vos komt door heel Nederland voor, dus wie weet overwintert er ook wel eentje bij jou in huis. Op de eerste warme dag zullen ze weer wakker worden en hun vleugels uitslaan. Dit kan al in februari zijn!

Een wintergast die nu zo af en toe aan de Nederlandse kust te vinden is, is de paarse strandloper. Echt heel paars is deze vogel niet, hoewel zijn verenkleed wel een paarse gloed lijkt te hebben. Met name zijn opvallend gele poten maken de paarse strandloper goed te onderscheiden. Hij trekt graag op met steenlopers, die regelmatig te zien zijn aan de Nederlandse kust. Kijk eens of je een paarse strandloper tussen een groepje steenlopers ziet!

Paarse strandloper

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga