Wilde kat EENMALIG GEBRUIK

Is de wilde kat een blijvertje in het Vijlenerbos?

ARK Rewilding Nederland
9-APR-2021 - Voor het eerst sinds vier jaar hebben ARK Natuurontwikkeling en Vroege Vogels weer wildcamera’s in het Vijlenerbos bij Vaals geplaatst. De verwachtingen waren hooggespannen omdat in 2017 niet alleen zes volwassen wilde katten in het bos waren gezien, maar ook vijf kittens (van één moederdier). De beelden deden bovendien vermoeden dat nog één, mogelijk zelfs twee andere vrouwtjes dragend waren.

Eigenlijk was de wilde kat in 2017 al niet meer weg te denken uit het Vijlenerbos. Maar om er zeker van te zijn dat de enige populatie wilde katten in Nederland nog aanwezig is en na te gaan of deze zeldzame inheemse diersoort nog gespot kan worden, zijn cameravallen ingezet. Staatsbosbeheer, de eigenaar van het zeshonderd hectare grote bos had hier toestemming voor gegeven.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Wilde kat met vijf jongen in 2017 in het Vijlenerbos (Bron: ARK Natuurontwikkeling)

Het onlangs uitgevoerde onderzoek was een quickscan met slechts twee wildcamera’s. Veel minder dan in 2017 toen we tien camera’s verspreid in het Vijlenerbos hadden geplaatst. De twee wildcamera’s dit jaar hebben we geplaatst in een gedeelte met oud loofbos, waar in 2017 vijf speelse, wilde kittens over een omgevallen boomstammetje huppelden onder het toeziend oog van hun moeder. We namen aan dat dit deel van het bos heel geschikt is voor wilde katten, anders zou de voortplanting hier niet zo succesvol zijn geweest. Als we uitgerekend hier gedurende drie weken géén wilde kat zouden spotten, dan zou dat een enorme tegenvaller zijn. We waren bij dit onderzoek niet zuinig met valeriaanolie druppelen op takjes vóór de camera. Valeriaanolie heeft namelijk een erg aantrekkelijke geur voor wilde katten. Ze willen er met hun kopje en lijf uitgebreid langs wrijven. Dus daar kon het zeker niet aan liggen als ze niet zouden verschijnen.

Ook een haas liet zich begin dit jaar zien op nieuwe beelden uit het Vijlenerbos

Op de eerste camerabeelden waren vooral veel bosmuizen te zien. Helemaal geen slecht voorteken, want muizen zijn perfect voedsel voor de wilde kat. En gelijk in de eerste week verscheen ook al een wilde kat voor één van de twee camera’s. We konden dit individu heel goed bekijken. Alles bij elkaar opgeteld hebben we tientallen minuten beeld verzameld van steeds hetzelfde dier, dat soms meerdere malen per nacht terugkwam naar de filmplek. Het dier liet zich van alle kanten zien, wat het mogelijk maakte om meer conclusies te trekken dan alleen maar 'bingo, een wilde kat gespot'.

Meer ontdekkingen in tv-uitzending

Tijdens de televisie-uitzending van het natuurprogamma Vroege Vogels op vrijdagavond 9 april om 19.50 uur op NPO2 kun je zien wat we nog meer ontdekten…

Meer informatie

Net als veel andere roofdieren laat de aanwezigheid van een populatie wilde katten zien dat een gebied ecologisch goed functioneert.

Tekst: Hettie Meertens, ARK Natuurontwikkeling
Foto: Bob Luijks, Natuurportret
Film en videostill: ARK Natuurontwikkeling