Wilde kat VOOR EENMALIG GEBRUIK

Weer wilde kat ‘in de val’ in Zuid-Limburg

ARK Rewilding Nederland
13-APR-2017 - De wilde kat is met een opmars bezig. Om zijn verspreiding in de gaten te houden, zijn op drie kilometer ten noorden van het Vijlenerbos cameravallen geplaatst in diverse kleine bossen. Twee weken geleden ‘ving’ een van deze vallen zijn eerste wilde kat!

Sinds 2014 leven er zo’n tien tot vijftien wilde katten in het Vijlenerbos in Zuid-Limburg. Zij zijn afkomstig van de uitdijende wilde kattenpopulatie uit de bosrijke Eifel en de Ardennen. 

Steeds meer wilde katten

De wilde kat was eeuwenlang weg uit Nederland, tot hij in 2002 voor het eerst weer werd gezien. Inmiddels is het dier duidelijk in opmars: vanuit het Vijlenerbos verspreidt hij zich verder over Zuid-Limburg. Eerder dit jaar werd al een wilde kat doodgereden bij Bocholtz, nabij de Platte Bosschen. En dan nu deze levende wilde kat, in een nog kleiner bosje! Als deze trend doorzet, kunnen we de komende vijf tot tien jaar in steeds meer Zuid-Limburgse bossen wilde katten verwachten.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Wilde kat, vastgelegd met een cameraval enkele kilometers ten noorden van het Vijlenerbos in Zuid-Limburg (Bron: ARK Natuurontwikkeling)

Al eerder betrapt

Als een kenner niet had laten weten dat hij onlangs een wilde kat had waargenomen in het betreffende bosje, dan had deze cameraval er niet gestaan. Met de verkregen rake beelden weten we het nu in ieder geval zeker! Je moet overigens wel echt een kenner zijn, om de wilde kat te herkennen, want hij lijkt behoorlijk op de grijsgestreepte cyperse huiskat. De belangrijkste verschillen:

  • de staart: bij de wilde kat dik met 1 tot 5 ringen en een dikke zwarte punt, bij de huiskat dun met veel ringen en een dunne punt;
  • de rugstreep: bij de wilde kat smal en alleen op de rug, bij de huiskat breed en doorlopend op de staart.

Verschilen tussen een huiskat en een wilde kat

Zelf een wilde kat gezien? Meld je waarneming, liefst voorzien van foto of video, bij Waarneming.nl.

Meer over de wilde kat is hier te lezen.

Zelf de kat en andere roofdieren herkennen? Download dan de gratis roofdierapp.

Dit cameravalonderzoek wordt uitgevoerd dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Tekst: Marjel Neefjes, Communicatiebureau de Lynx voor ARK Natuurontwikkeling
Tekening: Jeroen Helmer, ARK Natuurontwikkeling
Foto: Karsten Reiniers, ARK Natuurontwikkeling
Film: ARK Natuurontwikkeling