wilde kat op cameraval

ARK en Natuurmonumenten op zoek naar de wilde kat

ARK Rewilding Nederland
6-OKT-2013 - ARK Natuurontwikkeling en Natuurmonumenten zijn begin oktober 2013 in Zuid-Limburg gestart met een onderzoek naar de wilde kat. Gedurende drie maanden zal met cameravallen worden gezocht naar dit zeer zeldzame dier.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

ARK Natuurontwikkeling en Natuurmonumenten zijn begin oktober 2013 in Zuid-Limburg gestart met een onderzoek naar de wilde kat. Gedurende drie maanden zal met cameravallen worden gezocht naar dit zeer zeldzame dier.

De wilde kat is sinds de Middeleeuwen niet meer aangetroffen in Nederland. Veranderend landgebruik en jacht waren de voornaamste oorzaken van het uitsterven. De laatste jaren werd de wilde kat enkele malen waargenomen in Zuid-Limburg. Niet verwonderlijk, want in de landen om ons heen gaat het langzaam aan beter met de wilde kat. Dankzij toename van de oppervlakte natuur en door goede bescherming zijn de katten zich nu aan het uitbreiden richting Limburg.

Wilde kat op cameraval (foto: Jaap Mulder)

Als wilde katten zich opnieuw vestigen in Nederland is het wenselijk dat er goede grensoverschrijdende verbindingen tussen natuurgebieden zijn. Deze groene verbindingen kunnen er voor zorgen dat de wilde kat, maar ook allerlei andere soorten, zich makkelijker kunnen verplaatsen van hun huidige leefgebieden in Eifel en Ardennen naar Nederland, en weer terug. Ook aanpassingen in de inrichting van het landschap en het beheer van natuurgebieden kan positief uitpakken voor de wilde kat.

Om meer inzicht te krijgen in de wensen van de wilde kat is het nodig meer te weten te komen over zijn leefwijze in het huidige Limburgse landschap. Hopelijk levert het gestarte cameravalonderzoek deze informatie op en kan daarmee het bedje gespreid worden voor deze en vele andere soorten.

Het cameravalonderzoek wordt uitgevoerd door ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met Natuurmonumenten. Vrijwilligers helpen met het veldwerk en verwerking van de gegevens.

Tekst: Anke Brouns, ARK Natuurontwikkeling
Foto: Jaap Mulder, Mulder Natuurlijk