Oranjetipje Saxifraga

Natuurjournaal 27 april 2021

Nature Today
27-APR-2021 - Oranje-witte vlinders en veel witte bloemen.

Het is Koningsdag; een toepasselijke dag om over het oranjetipje te schrijven. Deze vlinder is elk jaar weer goed te vinden rond deze feestdag. Hij houdt van pinksterbloemen en look-zonder-look. Deze planten zijn vaak in hooilanden en zonnige bosranden te vinden. Dit zijn dus de plekken waar je moet kijken om oranjetipjes te zien. Mannetjes van het oranjetipje zijn niet te missen, met hun oranje vleugelpunten en verder witte lichaam. Vrouwtjes zijn wit met een zwarte vleugelpunt. De mannen zijn nu druk op zoek naar vrouwtjes. Ze fladderen achter alles wat wit is aan, soms zelfs achter papiersnippers!

Akkerhoornbloem

Tussen het gras in wegbermen kun je nu veel kleine witte bloemen zien bloeien. Dit zijn de lieflijke bloemetjes van de akkerhoornbloem. De soort komt ook voor op rivierduinen, langs spoorwegen en kanalen. Anders dan zijn naam doet vermoeden, groeit hij juist niet op akkers. Akkerhoornbloem komt alleen in Noord-Groningen niet voor. Maak je een fietstochtje in de rest van Nederland, kijk dan eens of je de bloemen de wegberm op ziet fleuren.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Willem van Kruijsbergen & Ed Stikvoort, Saxifraga