Oranje havikskruid Saxifraga

Natuurjournaal 17 juni 2021

Nature Today
17-JUN-2021 - Oranje havikskruid bloeit, kneu broedt.

Het oranje havikskruid heeft opvallende bloemen. Je zou verwachten dat ze oranje zijn, maar ze vormen een mooie kleurovergang van donkeroranje aan de buitenkant naar geel in het midden. Deze vrolijke bloemen steken nu boven het gras uit in schrale bermen en weilanden. Oorspronkelijk is het een plant die uit berggebied komt. Oranje havikskruid doet het in Nederland echter goed en is nu in het hele land te vinden. Let in juni en juli eens op deze oranjegele bloemen.

Kneu

De kneu is een kleine vink die volop broedt in Nederland. Hun aantallen lopen al jaren achteruit door intensivering van landbouw; vroeger waren het er nóg meer. Het broedseizoen van de kneu is in volle gang. De vogels hebben twee of drie broedsels per jaar en nemen daar tot eind juli de tijd voor. Nu is wel de tijd dat de meeste kneuen broeden. Ze maken hun nest het liefst in dichte struiken in halfopen landschappen, bijvoorbeeld op het platteland of in de duinen. Je kunt in heel Nederland wel kneuen zien, maar met name in Drenthe en Texel bevinden zich heel veel broedvogels. Ze vliegen vaak druk kwetterend in groepjes rond. De Engelse naam van kneu is overigens ‘common linnet‘. De Common Linnets die in 2014 deelnamen aan het Songfestival verwezen met hun naam dus naar de kneu!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga