Hypochaeris radicata. Gewoon biggenkruid

Natuurjournaal 20 juni 2021

Nature Today
20-JUN-2021 - Gewoon biggenkruid bloeit, vuurgoudhaan heeft tweede nest.

In het voorjaar kleuren paardenbloemen weilanden goudgeel. Inmiddels zijn de meeste van die paardenbloemen van geel veranderd naar bolletjes met pluisjes. Toch zijn er door het hele land gele bloemen te zien die op paardenbloemen lijken. Dit zou gewoon biggenkruid kunnen zijn. Deze plant is familie van de paardenbloem, maar bloeit later in het jaar. Gewoon biggenkruid groeit op kort grasland en in wegbermen. In het Engels heet de soort 'cat's ear', omdat de bladeren op kattenoren zouden lijken. Of dat een goed determinatiekenmerk is, valt te betwijfelen... Kijk eens of je de gele bloemen die zo op paardenbloemen lijken, kunt zien.

Vuurgoudhaan

De vuurgoudhaan is volop aan het broeden. De eerste kuikens van het jaar zijn alweer uitgevlogen en inmiddels is het tweede nest jongen uit het ei gekropen. In één nest kunnen soms wel twaalf kuikens opgroeien. Na drie weken zullen deze jongen ook uitvliegen. Dan zit het broedseizoen van de vuurgoudhaan er weer op voor dit jaar. Tot die tijd zijn beide ouders druk met het verzamelen van insecten en spinnen voor de jongen. Het komt voor dat vuurgoudhanen insecten die in een spinnenweb zijn gevangen opeten; dat is nog eens een makkelijke prooi. Sommige vuurgoudhanen eten ook de spin zelf op!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga