Vuurgoudhaan

Natuurjournaal 2 december 2021

Nature Today
2-DEC-2021 - Meer vuurgoudhanen dan goudhanen, rosse vleermuis houdt winterslaap.

De vuurgoudhaan en de goudhaan zijn twee kleine vogels die veel op elkaar lijken qua uiterlijk. Elk jaar overwinteren ze in Nederland of trekken ze door naar lager gelegen landen. Meestal worden er veel goudhanen en wat minder vuurgoudhanen waargenomen. Dit jaar lijkt er echter iets anders aan de hand te zijn. Er zijn wel veel vuurgoudhanen gezien, maar de aantallen goudhanen blijven achter. Dit blijkt ook uit de soortenlijsten op Nature Today Go-app, dus je kunt het zelf controleren! De trek van de vuurgoudhaan begint normaal gesproken wel eerder in het jaar, dus wie weet komen de goudhanen nog. Het kan ook zijn dat die laatste dit jaar een andere trekroute nemen, overwinteren in het land waar ze ook broeden, of dat er dit jaar simpelweg minder zijn. Het is in ieder geval interessant om eens op te letten welke vogels je zelf ziet, en de waarnemingen door te geven. Je kunt de vogels het best herkennen door (met een verrekijker) naar hun kop te kijken. De vuurgoudhaan heeft een opvallende oogstreep, de goudhaan heeft die niet.

De rosse vleermuis is een relatief grote vleermuis die algemeen voorkomt in Nederland. Zien zal je ze de komende tijd niet snel, want de soort houdt net als andere vleermuizen een winterslaap. Over de winterslaap van rosse vleermuizen is niet zoveel bekend. Uit andere landen weten we dat de soort van zijn zomerverblijf naar winterkolonies trekt. Het is echter niet duidelijk of ‘onze’ rosse vleermuizen dat ook doen, of dat ze in Nederland blijven. Het is voor hen in ieder geval te hopen dat de winter mild blijft. Hoewel ze voor korte tijd wel temperaturen rond het vriespunt kunnen overleven, sterven veel rosse vleermuizen als het echt koud wordt.

Rosse vleermuis

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga