Vuurgoudhaan

Natuurjournaal 6 oktober 2022

Nature Today
6-OKT-2022 - Vuurgoudhaan veel gezien en geelbruine herfstuil vliegt.

In de landelijke soortenlijst in de Nature Today-app zie je de soorten die de laatste tijd veel gezien zijn. Een opvallende stijger bij de vogels is de vuurgoudhaan. Dit kleine vogeltje valt op door zijn kenmerkende koptekening, met witte wenkbrauwstreep en goudgele kruin. Ze broeden in kleine aantallen in bossen met naaldbomen in Oost-Nederland, maar in de trektijd zijn ze juist in allerlei bosjes in de rest van het land te vinden. Dan komen er ook wintergasten en doortrekkers uit andere landen bij, waarschijnlijk vooral uit Duitsland en Denemarken. Dit jaar zijn er vanaf half september al veel vuurgoudhanen gezien. Omdat het zo’n leuke vogel is, worden er veel waarnemingen van doorgegeven en komt hij hoog in de lijst te staan.

De geelbruine herfstuil

De frissere nachten zijn geen probleem voor de herfstuilen. Deze nachtvlinders vliegen als vlinder in de herfst. De eitjes die ze dan leggen overleven de winter, en komen pas in het voorjaar uit. De geelbruine herfstuil bijvoorbeeld, kun je ’s nachts tegenkomen van half september tot begin december. Er bloeit misschien niet veel meer, maar er is nu ook weinig concurrentie van andere soorten. De geelbruine herfstuil moet het hebben van de bloemen van klimop en is ook te vinden op overrijpe bramen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s:  Mark Zekhuis, Saxifraga; Peter Gergely, Saxifraga