kramsvogel

Natuurjournaal 3 augustus 2021

Nature Today
3-AUG-2021 - Kramsvogel klaar voor de winter, kattenstaartamarant bloeit.

Kattenstaartamarant in bloeiDe kramsvogel is een mooie, maar in Nederland zeldzame soort uit de lijsterfamilie. Hij broedt hier weinig, maar de paartjes die broeden, zijn inmiddels klaar. Hun jongen zijn volwassen geworden en uitgevlogen. 'Onze' kramsvogels trekken in de winter naar België en Frankrijk. In Noord- en Oost-Europa is de kramsvogel veel algemener. Vogels uit deze gebieden komen in de winter massaal naar Nederland om hier te overwinteren. Als je graag kramsvogels wil spotten, moet je dus nog even geduld hebben: in de winter is de kans groter dat je er één vindt.

De kattenstaartamarant staat in bloei. Deze verwilderde tuinplant valt op door zijn felrode, aarvormige bloemen. De soort is zeldzaam, maar kan door heel Nederland sporadisch gevonden worden. Kattenstaartamarant houdt van zonnige plekken en kan goed tegen droogte. De bladeren en zaden zijn eetbaar, en uit de plant kunnen gele en groene kleurstoffen gewonnen worden. 

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Arie de Knijff, Saxifraga; Rutger Barendse, Saxifraga