Rijpende hazelnoten

Natuurjournaal 10 augustus 2021

Nature Today
10-AUG-2021 - Hazelnoten in de maak en kans op boomvalken.

In hazelaars kun je nu al vergevorderde stadia van de aanleg van de vrucht, de hazelnoot, herkennen. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat uit de piepkleine rode bloempjes die in het heel vroege voorjaar deze bomen sieren, van die grote vruchten komen. Per ‘knop’ zitten drie tot vier vruchten bij elkaar. Dit worden de bekende hazelnoten, waarvan het binnenste eetbaar is. Dat vinden niet alleen mensen, dieren zijn er ook dol op. Nog een paar weken, dan kunnen de vruchten geoogst worden.

Boomvalk

De afgelopen maanden hebben boomvalken talloze libellen en insecten uit het Nederlandse luchtruim weggevangen. Af en toe hebben ze ook wel zangvogels of muizen aan hun jongen gevoerd. Maar nu zijn de jongen groot, en laat de boomvalk Nederland nu weer achter zich. De komende weken vertrekt de soort uit Nederland en trekt hij tot voorbij de Sahara. Toch is de kans groot dat je in de maanden augustus en september nog een boomvalk ziet. De boomvalken uit Noord-Europa komen deze maanden namelijk ook overvliegen. Deze valken trekken overdag naar het zuiden. Wil je een melding krijgen wanneer de boomvalk en andere trekvogels vertrekken uit Nederland? Markeer ze dan als favoriet in de Nature Today-app.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Hidde Hofhuis, NatureToday.nl
Foto's: Mike Hirschler; Mark Zekhuis, Saxifraga