Zwarte stern Saxifraga

Natuurjournaal 13 september 2021

Nature Today
13-SEP-2021 - Zwarte stern trekt naar het zuiden, edelhert op zoek naar liefde.

Liefhebbers van de zwarte stern moeten nog snel hun kans grijpen: het aantal zwarte sternen in Nederland zal vanaf nu snel aflopen. Overwinteren doet deze soort in West-Afrika. In augustus en september verzamelen grote groepen zwarte sternen zich om zich op de trek voor te bereiden. Het IJsselmeergebied is daar een belangrijke plek voor, dus dat is een goede locatie om nog zwarte sternen te zien. De najaarstrek duurt tot in oktober. In april komen de vogels weer terug naar Nederland.

Edelhert

In september en oktober gaat het edelhert op zoek naar een partner. Dat gaat bij de mannetjes altijd gepaard met een hoop geluid! Het testosteron giert door hun lichaam, hun opgezwollen keel en grote gewei geven hun een imposante uitstraling. Door te brullen maken ze indruk op elkaar en op de vrouwtjes. Dat heet burlen; het geluid dat ze maken is door het hele bos te horen. Soms gebruiken ze hun indrukwekkende gewei om gevechten met rivalen aan te gaan. ‘s Ochtends en ‘s avonds kun je het burlen zelf waarnemen. Het is dus een goed idee om de komende tijd een bezoekje aan bijvoorbeeld de Veluwe te brengen! Bekijk ook eens zogenaamde burl-excursies, bijvoorbeeld van Staatsbosbeheer of het Brabants Landschap. Zo weet je zeker dat je de edelherten niet gaat missen!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Arie de Knijff, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga