Brugspin Saxifraga

Natuurjournaal 9 september 2022

Nature Today
9-SEP-2022 - Spin onder de brug en edelherten laten zich horen.

De naam zegt het al, de brugspin heeft een voorliefde voor bruggen. Daar maakt ze haar grote wielweb – net als de kruisspin hoort ze bij de wielwebspinnen, die grote kleverige webben maken. Je vindt haar web vaak bij het water, zelfs aan meerpalen en steigers. Maar ook hekken en gebouwen vindt ze geschikt voor een web. Zeker op plekken waar buitenlampen hangen, daar is immers veel te halen. Brugspinnen zijn bruin of grijs gekleurd, met op het achterlijf een karakteristieke tekening van wit-omlijnde vlekken.

Burlend edelhert

In september en oktober gaat het edelhert op zoek naar een partner. Dat gaat bij de mannetjes altijd gepaard met een hoop geluid! Het testosteron giert door hun lichaam, hun opgezwollen keel en grote gewei geven hun een imposante uitstraling. Door te brullen maken ze indruk op elkaar en op de vrouwtjes. Dat heet burlen; het geluid dat ze maken is door het hele bos te horen. Soms gebruiken ze hun indrukwekkende gewei om gevechten met rivalen aan te gaan. ‘s Ochtends en ‘s avonds kun je het burlen zelf waarnemen. Het is dus een goed idee om de komende tijd een bezoekje aan bijvoorbeeld de Veluwe te brengen! Bekijk ook eens zogenaamde burl-excursies, bijvoorbeeld van Staatsbosbeheer of het Brabants Landschap. Zo weet je zeker dat je de edelherten niet gaat missen!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ab Baas, Saxifraga; Hans Kool, Creative Commons