Grote oranje bekerzwam

Natuurjournaal 8 december 2021

Nature Today
8-DEC-2021 - Grote oranje bekerzwam nu te vinden en groot(s) bezoek in Wageningen.

Je zou zeggen dat het er het seizoen niet meer voor is, maar met paddenstoelen weet je het nooit. Als de omstandigheden goed zijn, dan komen ze het hele jaar door! Blijkbaar is de grote oranje bekerzwam het hiermee eens. Het is een algemene zwam die voorkomt in Oost- en Zuid-Nederland. Op Soortenbank.nl staat over de grote oranje bekerzwam : “Soms in groepen op vrijwel kale bodem of voedselrijke klei, leem of zand in loof- en gemengd bos, parken, lanen en gazons, vaak langs randen van paden.” Grappig is om te bedenken dat de sporen van deze zwam niet naar beneden kunnen vallen, zoals bij vele andere zwammen. Bekerzwammen schieten hun sporen uit de beker, soms vele tientallen centimeters ver! Als je denkt een weggegooide sinaasappelschil te zien, kijk dan even wat beter, misschien heb je wel deze mooie oranje bekerzwam te pakken.

Oehoe

De oehoe is één van de grootste uilen ter wereld, en zeker de grootste uil van Nederland. Als je het geluk hebt er een te zien, weet je direct dat het een oehoe is. Er zijn echter maar weinig oehoes in Nederland, omdat de soort in het verleden veel bejaagd is. Volwassen oehoes zijn trouw aan een plaats en blijven daar vaak hun hele leven lang. Jonge oehoes zwerven daarentegen rond, op zoek naar een geschikt territorium. Afgelopen maandag werd Wageningen verrast door de aanwezigheid van een oehoe in een park. De vogel is inmiddels weer verhuisd, maar tientallen vogelliefhebbers hebben deze oehoe kunnen bewonderen. Wellicht was het een jong van dit jaar, dat op zoek is naar een goede verblijfplaats voor de rest van zijn of haar leven?

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirschler, IVN; Mark Zekhuis, Saxifraga