Knotswier VOOR EENMALIG GEBRUIK

Natuurjournaal 23 december 2021

Nature Today
23-DEC-2021 - Knotswier plant zich voort en ga op plantenjacht.

Knotswier is een van de zeewiersoorten van Nederland. Er zitten grote blazen aan, gevuld met lucht. Daarmee blijft knotswier onder water rechtop staan. Er zitten ook kleine blaasjes met een slijmerige inhoud aan de stengels, daarmee plant knotswier zich in de winter voort. Er zijn mannelijke en vrouwelijke exemplaren, en tijdens de voortplantingsperiode kun je deze mooi uit elkaar houden. Op vrouwelijk knotswier verschijnen dan groene bobbeltjes, op mannelijk knotswier oranje bobbeltjes. Daarnaast heeft deze soort nog een interessante eigenschap: hij vormt elk jaar een nieuwe drijfblaas. Door de rij blazen te tellen, kun je schatten hoe oud het wier is. Dat kan best een klus zijn, want knotswier kan tientallen jaren oud worden!

Midden in de winter op plantenjacht? Ja! FLORON organiseert van Kerst tot 3 januari de jaarlijkse eindejaars plantenjacht. Hierbij gaan plantenliefhebbers uit heel Nederland op zoek naar bloeiende planten in de omgeving. Dat is extra leuk in de winter, omdat je niet zou verwachten dat er nog veel bloeit. Toch levert een zoektocht meer bloemen op dan je misschien zou denken. Trek warme kleren aan en ga naar buiten om te ontdekken wat er allemaal in de omgeving bloeit!

Madeliefje, een van de soorten die nog bloeit

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mart Karremans, stichting Anemoon; Rudmer Zwerver, Saxifraga