Fazant

Natuurjournaal 10 januari 2022

Nature Today
10-JAN-2022 - Fazant leeft in groepen en kans op aangespoelde maanvissen.

De bekende fazant komt oorspronkelijk uit Azië. Vanwege het mooie verenkleed van de mannetjes en de smaak van hun vlees werd het een geliefde vogel in Europa, die hier volop is uitgezet. Oorspronkelijk zijn fazanten trekvogels, maar dat gedrag is in Europa veranderd. Hier zijn fazanten het hele jaar te zien in het land waar ze broeden. In de winter vormen ze soms grotere groepen dan in de zomer. In het soms zo grauwe winterlandschap valt een prachtig gekleurd fazantmannetje extra op!

Het was uitgebreid in het nieuws afgelopen maand: er was een enorme maanvis aangespoeld op Ameland. Het was de op een-na-grootste maanvis die ooit in Nederland is aangespoeld, wat het groot nieuws maakte. Maar dat er maanvissen aanspoelen, is niet zo uitzonderlijk in de winter. In deze tijd trekken maanvissen namelijk door de oceanen van het noorden naar het zuiden. Als ze dan per ongeluk in de Noordzee terechtkomen, is het water daar te ondiep voor de dieren en stranden ze. De meeste maanvissen die in Nederland aanspoelen zijn rond de halve meter groot; zo'n grote maanvis als afgelopen winter is een uniek geval.

Aangespoelde maanvis

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Rik Kruit, Saxifraga; John Vonderlin, Flickr