Een jonge egel Erinaceus europaeus

Natuurjournaal 22 februari 2022

Nature Today
22-FEB-2022 - Steeds meer egels te zien en luister naar de vinkenslag.

Het voorjaar breekt weer aan en de kans om een egel te zien rondscharrelen, neemt snel toe. Je ziet de egel dan ook terug in veel lokale soortenlijsten van de Nature Today-app. Als de egel na een lange winterslaap weer wakker is, gaat hij snel op zoek naar wormen om weer bij te eten. Daarbij kun je hem zelf ook tegenkomen, gewoon in een woonwijk of in de tuin. Wil je weten of er egels in jouw buurt zijn? Bekijk dan of de egel op de zoogdierlijst van de Nature Today-app staat voor jouw locatie. Hoe hoog staat hij daar al in de ranking?

Vink

Vinken brengen de winter in groepjes door, waarbij zich soms ook kepen of andere vogels aansluiten. Misschien heb je ze wel rond zien scharrelen, op zoek naar eten tussen afgevallen bladeren. Met de lente in zicht zoeken vinkmannen nu een eigen territorium. Daarvoor zingt de man luid een lied dat goed herkenbaar is: de zogenaamde vinkenslag. Het is opvallend dat de zang in het begin van het jaar nog niet zo mooi klinkt als later in de lente; de vink moet eerst een beetje 'opwarmen'. De eerstgehoorde vinkenslag van het jaar wordt bijgehouden en doorgegeven door vogelliefhebbers. Gemiddeld genomen wordt de eerste vinkenslag op 21 februari gehoord, maar dit gemiddelde hangt een beetje af van de temperatuur in januari en februari. Heb je de eerste vinkenslag van het jaar al gehoord? Geef de datum door!

Luister hier naar de vinkenslag.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Hidde Hofhuis & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga