Anas querquedula. Zomertaling

Natuurjournaal 1 april 2022

Nature Today
1-APR-2022 - Veel zomertalingen op trek en eerste visarenden zijn er weer.

Zoals de naam van de zomertaling al doet vermoeden, is deze eend 's zomers in Nederland te zien. In maart en april komen de Nederlandse broedvogels weer terug. Normaal gesproken gaat dat geleidelijk, maar dit jaar is er iets vreemds aan de hand. Er worden de laatste tijd namelijk veel meer zomertalingen dan gemiddeld waargenomen. Dit is te zien op Liveatlas.nl. De oorzaak van deze grote hoeveelheid zomertalingen is nog onbekend. Het zou kunnen dat ze massaal vroeg zijn, of dat de aantallen veel hoger zijn dan anders. Het laatste zou gunstig zijn, want het gaat niet goed met de zomertaling. Vroeger was het nog een algemene soort, maar tegenwoordig zijn er zo weinig dat de soort op de Rode Lijst is beland.

Visarend

Ook de visarend is weer onderweg naar Nederland. De grote aantallen moeten nog komen, maar de eerste individuen zijn al gezien. De meeste visarenden broeden in Scandinavië en Rusland, maar sinds 2016 broedt de soort ook in Nederland. Via Beleef de Lente kun je zelf een paartje in de gaten houden. Vorige week is de visarend teruggekomen bij het nest waar de camera is opgehangen, man visarend is direct aan het werk gegaan om het nest in orde te maken. Je kunt natuurlijk zelf ook naar buiten gaan om de visarend te bewonderen. In april en mei trekken veel visarenden door Nederland. Met name met oostenwind kunnen ze in het hele land opduiken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Luuk Vermeer, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga