Wespendief

Natuurjournaal 28 augustus 2022

Nature Today
28-AUG-2022 - Doortrekkende wespendieven en wanneer komt de visarend?

De wespendief broedt in Nederland en trekt in de nazomer naar Afrika. Op dit moment is de kans op het zien van een wespendief groter dan anders. Wespendieven uit Scandinavië trekken nu namelijk ook naar Afrika. Sinds half augustus worden er veel wespendieven in Nederland gezien. Het verschil tussen een buizerd en een wespendief is niet altijd makkelijk te zien. Wespendieven hebben een langere staart en een smallere kop. Van dichterbij kun je ook zien dat de kop heel anders is dan die van de buizerd. Houd de komende tijd de lucht in de gaten, wie weet ontdek je een doortrekkende wespendief!

Visarend

Ook visarenden zijn in Nederland vooral te zien tijdens de voor- en najaarstrek, wanneer vogels die in Noord-Europa broeden hier langskomen. Sommige visarenden blijven dan een paar weken hangen. De trekvogels komen hier langs vanaf half augustus tot eind oktober. De laatste jaren begon de piek in de laatste dagen van augustus. Zijn ze dit jaar ook vroeg? Als je de aantallen op de telpost in Falsterbo in Zweden bekijkt, krijg je al een voorspelling van welke vogels deze kant opkomen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij en Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga