Anser albifrons. Kolgans

Natuurjournaal 4 april 2022

Nature Today
4-APR-2022 - Kolgans verlaat Nederland en pinksterbloem bloeit.

In de winter zijn grote velden vol overwinterende ganzen een bekend gezicht. Voor een groot deel zijn dit kolganzen, te herkennen aan de witte bles bij de snavel en de zwarte buikstrepen. Met miljoenen overwinteren ze in Nederland. Op dit moment verlaten de overwinteraars Nederland weer en vliegen naar Noordwest-Rusland en Siberië. Dat betekent dus dat er veel kolganzen overvliegen, die je zelf ook kunt horen. Tijdens de vlucht laten ze een hoog, kakelend gegak horen. Let er eens op als je ganzen in hun kenmerkende v-vorm ziet overvliegen; grote kans dat het een groepje kolganzen is!

Luister hier naar het geluid van de kolgans (Bron: Peter Boesman)

Pinksterbloemen

Het duurt dit jaar nog lang voor het Pinksteren is, maar dat houdt de pinksterbloem niet tegen. Integendeel, die staat in april volop in bloei. Het is een goed herkenbare plant die graag langs sloten of in weilanden bloeit. Daar valt hij direct op, want de pinksterbloem kan wel een halve meter hoog worden. De lila of roze bloemen zijn een vrolijk gezicht. De naam komt van de pinken, jonge koeien, die weer naar buiten mogen in dezelfde periode dat de pinksterbloem in bloei staat.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga
Geluid: Peter Boesman, Xeno-canto