Magnolia

Natuurjournaal 5 april 2022

Nature Today
5-APR-2022 - Magnolia bloeit en witjes vliegen rond.

Magnolia’s zijn er in vele kleuren, maar veelal heeft wit tot witroze de overhand. Na de afgelopen vorst zullen veel echter bruin in plaats van roze zijn. De bloemen springen er altijd uit omdat deze bloeien voordat de bladeren komen. De Nederlandse bijnaam van magnolia is beverboom, want men dacht vroeger dat bevers graag van deze boom aten. De magnolia wordt ook vaak tulpenboom genoemd, misschien omdat de bloemen wel wat op grote tulpen lijken, maar dat is echt een andere boom. Als je een twijg van magnolia kneust, ruik je een heerlijke anijsgeur. Probeer maar eens.

Groot koolwitje

Hoewel het op het moment niet echt vlinderweer is, neemt de kans op het zien van verschillende soorten vlinders wel toe. De kou heeft niet direct een slechte invloed op de vlinders. In de Nature Today-app is te zien dat steeds meer vlindersoorten verschijnen. Zo vliegen nu onder andere het groot koolwitje, het klein koolwitje en het klein geaderd witje. De voorspelmodule van de app laat zien welke soort je per locatie het meest kunt zien. Zo is in Zierikzee de kans op het zien van een klein koolwitje het grootst, terwijl in de Drentsche Aa de kans groter is dat je een klein geaderd witje tegenkomt. Welk witje staat er bij jou bovenaan de soortenlijst?

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mike Hirschler, IVN; Kars Veling, Saxifraga