Alliaria petiolata. Look-zonder-look

Natuurjournaal 24 april 2023

Nature Today
24-APR-2023 - Look-zonder-look in bloei en zoek het klein geaderd witje.

Door de relatief koude dagen, barst de lente niet in een keer los met bloeiende planten. Langzaam maar zeker raken er wel steeds meer soorten in bloei. Look-zonder-look bijvoorbeeld. De plant die naar ui of knoflook ruikt – blad, stengel en zelfs de wortel – maar niet bij de uienfamilie hoort. Dat is te zien aan de bloemen. Die hebben vier kroonbladeren, net als andere kruisbloemigen. Tot die familie horen bijvoorbeeld kool(zaad) en raapzaad, maar ook pinksterbloem en damastbloem. Bij look-zonder-look kun je behalve op de geur, ook op de bladeren letten. De onderste zijn niervormig, maar de bladeren die hoger aan de steel staan, zijn spits hartvormig.

Bij de eerste generatie zijn de aders het duidelijkst

De bladeren van die kruisbloemigen vallen in de smaak bij de rupsen van witjes. Niet voor niets heten de koolwitjes zo. Look-zonder-look is waardplant voor onder andere het klein geaderd witje. Bij dit witje zijn aan de onderkant van de vleugel de aders groengrijs bestoven. Een mooi gezicht als ze met hun vleugels gevouwen zitten! Ze vliegen nu, tot begin juni. Daarna doen de rupsen zich tegoed aan het geurige blad van look-zonder-look. De tweede en derde generatie van het klein geaderd witje, later in het jaar, heeft veel minder opvallende aders. Dan zijn ze een stuk moeilijker te herkennen. Ga dus nu naar ze op zoek. Ze houden van vochtige plekken – net als look-zonder-look.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Henk Bosma, Saxifraga