Look zonder look Saxifraga

Natuurjournaal 19 april 2022

Nature Today
19-APR-2022 - Look-zonder-look bloeit en gierzwaluw is in aantocht.

Look-zonder-look staat in bloei en toont zijn tere witte bloemetjes. Het is een algemene soort die je in het hele land kunt tegenkomen. Dat is bijzonder makkelijk, want de soort groeit vaak naast wegen en paden. Je herkent hem aan de kleine witte bloemen, de hartvormige bladeren, maar vooral aan de geur waar hij zijn naam aan dankt. Look-zonder-look is namelijk geen familie van ui en knoflook, maar ruikt wel naar uien. Dat het geen familie is, betekent niet dat hij niet eetbaar is. Je kunt look-zonder-look namelijk prima gebruiken om een gerecht op smaak te brengen. Maar misschien is dat nu wel zonde, nu de soort zo mooi staat te bloeien.

Gierzwaluw

De gierzwaluw wordt eind april massaal in Nederland verwacht. Na een lange reis uit Afrika komen deze luchtacrobaten binnenkort aan om in Nederland te broeden. Op een plek als Utrecht Centraal geeft de voorspelmodule in de Nature Today-app nu nog weinig gierzwaluwen. Hier staan de kokmeeuw, kauw en houtduif nu bovenin de lijst. Dit gaat snel veranderen. Wil je op de hoogte blijven van de eerste gierzwaluwen? Volg dan de gierzwaluw in de app, door op de soort te klikken en ’volg deze soort’ te selecteren. Dan krijg je een berichtje zodra deze typische zomervogels in Nederland zijn.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij & Hidde Hofhuis, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Luc Hoogenstein, Saxifraga