School of ocean surgeonfish

Vissenpoep: een ondergewaardeerde voedselbron voor koraalrifvissen?

California Polytechnic State University, Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), University of Texas at Austin
16-MEI-2022 - Een nieuwe studie van de universiteiten van Texas en Californië legt vast dat plantenetende vissen voor de kust van Bonaire zich voeden met vissenpoep. Dit is nog nooit eerder in het Caribisch gebied vastgesteld en geeft meer inzicht in de recycling van voedingsstoffen en in de bijdrage van de diverse diëten van vissen om de lokale koraalriffen gezond te houden.

Koraalriffen behoren tot de meest diverse ecosystemen ter wereld, maar ze zijn ook beperkt in voedingsstoffen. Recycling van voedingsstoffen is dus een essentieel onderdeel van het systeem. Organismen kunnen niet alle voedingsstoffen uit het voedsel dat ze eten verwerken, waardoor sommige van deze voedingsstoffen in hun ontlasting terechtkomen. Een nieuwe studie documenteerde een unieke upcycle-techniek, tot nu toe onbekend in het Caribisch gebied, van plantenetende vissen die zich voeden met vissenuitwerpselen.

Papegaaivis (Scarus coeruleus)Papegaaivissen en doktersvissen worden vaak geprezen als de grote verzorgers van koraalriffen, ze voeden zich met rifalgen en houden de begroeiing onder controle, wat een gezond herstel en groei van koraal bevordert. Eerder was al bekend dat Caribische papegaaivissen en doktersvissen zich ook voeden met andere voedselbronnen zoals cyanobacteriën, sponzen en zelfs koralen. Deze studie voegt vissenuitwerpselen toe aan de lijst.

Het onderzoek

De onderzoekers bestudeerden de foerageersnelheden van papegaaivissen en doktersvissen op uitwerpselen van vissen. Omdat ze ontdekten dat meer dan 99 procent van de uitwerpselen die ze consumeerden afkomstig was van het bruin juffertje (Chromis multilineata), een planktonetende vis, observeerden ze ook de uitwerpselen van het bruin juffertje om te zien welke andere rifvissen de uitwerpselen aten en bestudeerden ze de voedingswaarde ervan. Het onderzoek werd van juni tot september 2019 uitgevoerd op zes duikplekken langs de westkust van Bonaire. Dit onderzoek is het eerste in zijn soort in het Caribisch gebied en maakt de weg vrij voor verdere verkenning van het onderwerp.

Vissenkeutel

De resultaten

Tijdens het onderzoek bleek dat bijna 85 procent van de waargenomen vissenpoep werd opgenomen door vissen. Daarvan werd meer dan 90 procent geconsumeerd door papegaaivissen en doktersvissen. “In vergelijking met algen zijn deze vissenkeutels rijk aan een aantal belangrijke micronutriënten. Onze bevindingen suggereren dat ze een belangrijk voedingssupplement kunnen zijn”, aldus Rempel. Door de ontlasting zelf nader te bekijken, ontdekten de onderzoekers dat deze keutels hogere waarden bevatten van eiwitten, koolhydraten, calorieën en belangrijke micronutriënten dan de meeste algen. Daarom kan het consumeren van ontlasting een belangrijke rol spelen bij de overdracht van voedingsstoffen in het mariene milieu.

Vervolgonderzoek

Inzicht in de ingewikkelde dynamiek van koraalriffen biedt autoriteiten informatie die ze nodig hebben om deze systemen effectiever te kunnen beschermen. De resultaten benadrukken het belang van de consumptie van ontlasting bij het upcyclen van micronutriënten, hoewel er nog veel te leren valt over de voedingswaarde van andere voedselbronnen, zoals algenmatten, cyanobacteriën, sponzen en koralen. Uitwerpselen van vissen kunnen een belangrijke rol spelen bij de toevoer van voedingsstoffen in de rifomgeving, wat de noodzaak benadrukt van meer inzicht in dit onderwerp.

Meer informatie

Tekst: DCNA, University of Texas en California Polytechnic State University
Foto's: Hans Leijnes (leadfoto: school doktersvissen); Marion Haarsma; Hannah Rempel