Sepia officinalis zeeschuim iNaturalist https://www.inaturalist.org/photos/125199135

Natuurjournaal 29 juli 2022

Nature Today
29-JUL-2022 - Zeeschuim op het strand en egelskop langs de sloot.

Grote egelskop, met onderaan de vrouwelijke bloemen en bovenaan de mannelijkeOp het strand kun je de sporen vinden van zeedieren die je anders nooit ziet. Bijvoorbeeld zeeschuim, dat is de bijnaam van het rugschild van inktvissen dat in de zomer vaak op het strand aanspoelt. Als je zeeschuim vindt, is dat meestal van de zeekat. Deze inktvis – die een halve meter kan worden – leeft ‘s zomers voor de kust om te paaien en gaat in de winter naar dieper water. Ze zijn goed gecamoufleerd doordat ze van kleur kunnen veranderen. Zeekatten hebben acht korte tentakels en twee langere vangarmen. Daarmee vangen ze krabben, vissen en weekdieren.

Als je deze zomer op het binnenlandse water te vinden bent, zie je misschien wel ergens langs de oever of in het water grote egelskop staan. Deze plant wordt ruim een meter hoog en heeft smalle, lange bladeren. Boven aan stevige stengels zitten de opvallende bloemen. Aan elke zijtak van de stengel zitten onderaan een paar vrouwelijke bloemen, met uitstekende witte stempels. Daarboven zitten de bolletjes van de mannelijke bloeiwijze, die bedekt zijn met kleine vuilwitte bloemetjes en heel veel meeldraden. Zodra de vrouwelijke bloemen vrucht zetten, zien ze er pas echt uit als egeltjes. De bolletjes krijgen dan allemaal zwarte stekels.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Michel Langeveld, iNaturalist; Ed Stikvoort, Saxifraga