Grote Zeenaald

Natuurjournaal 12 augustus 2022

Nature Today
12-AUG-2022 - Nederlandse zeepaardjes en zoek de strandkrab.

Zeepaardjes zie je in Nederland alleen in de dierentuin, toch? Niet is minder waar, er is zelfs een soort die algemeen in de Nederlandse Noordzee voorkomt: de grote zeenaald. Toegegeven, zeenaalden zwemmen niet rechtop zoals zeepaardjes, ze zijn juist lang, recht en dun. Zoals een naald inderdaad. Maar de mannen broeden wel de eitjes uit in hun buidel, en ze hebben net zo’n gekke snuit waarmee ze kleine kreeftjes en vissenlarven opzuigen. Grote zeenaalden worden wel een halve meter lang, en leven op de bodem tussen wier en mosdiertjes. Ga eens in eigen land op snorkelvakantie: in jachthavens kan je jonge kleine zeenaalden zien zwemmen tussen alle wieren en anemonen die onder de vlonders groeien.

Strandkrab op het strand

Als je aan de kust bent, kan je ook de strandkrab tegenkomen. Deze kleine krabbetjes worden niet groter dan een centimeter of tien. Ze kunnen allerlei kleuren hebben, van geel tot roodbruin tot donkergroen. Oudere dieren zijn vaak bedekt met zeepokken. Ze leven op de zeebodem tot een diepte van tweehonderd meter, maar ook in getijdenpoeltjes en brak water. Ze kunnen zelfs enige tijd op het droge rondlopen. Op het strand vind je vaak dode, aangespoelde exemplaren, of alleen het rugschild. Er leven meer dan twintig soorten andere krabben in Nederland, waaronder de grote Noordzeekrab en de zwemkrabben met peddelvormige poten. Kom je niet vaak aan zee? Als je van mosselen houdt, kom je misschien toch een krab tegen: het minuscule erwtenkrabbetje woont namelijk in de schelp van mosselen.  

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Diego Delso, delso.photo; Sytske Dijksen, Saxifraga