Poelpiraat. Pirata piraticus

Natuurjournaal 7 september 2022

Nature Today
7-SEP-2022 - Poelpiraat loopt op het water en wild zwijn trekt pyjama uit.

What’s in a name: de zogenaamde piraatspinnen leven op en langs het water. De Latijnse naam van de poelpiraat is Pirata piraticus, dubbel piraat dus. Zou dit dan de meest woeste en onverschrokkene van het stel zijn? Het is in ieder geval wel een jager. Bovendien kunnen ze over water lopen, en zelfs onder water wegvluchten. Je vindt ze op zonnige plekjes langs het water.

De poelpiraat is de derde spin van de week, in aanloop naar de Spinnentelling van komend weekend.

Jong zwijn met verkleurende vacht

In april zijn de jonge wilde zwijntjes van dit jaar geboren. Ze worden frislingen genoemd. Die frislingen hebben een schattig uiterlijk: lichtbruin met zwarte strepen. Nu, een half jaar later, verliezen ze die ‘pyjama’. De jonge zwijnen krijgen nu dezelfde zwarte vacht als hun ouders. Wie die schattige gestreepte zwijntjes zelf wil zien, moet dus weer tot het voorjaar wachten. De verkleuring van de vacht betekent overigens niet dat ze al volwassen zijn. Pas na twee jaar zijn jonge wilde zwijnen volgroeid.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris en Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Andreas Eichler, Wikimedia Commons; Hans Dekker, Saxifraga