Eikels van de zomereik

Natuurjournaal 22 september 2022

Nature Today
22-SEP-2022 - Veel mast in warme herfst en gaai begint aan wintervoorraad.

Veel bomen hadden erg te lijden onder de droogte, met herfstige kleuren in de zomer tot gevolg. Ook lieten eikenbomen alvast veel onrijpe eikels vallen. Maar toch is dit jaar een goed mastjaar, met veel meer eikels en beukennootjes dan vorig jaar. Door de warmte zijn ze een maand eerder rijp dan gewoonlijk. Ook september is een stuk warmer dan normaal. Bomen die geleden hebben onder de droogte, kunnen hiervan profiteren en misschien opnieuw uitlopen. De echte herfstkleuren zullen nog even op zich laten wachten.

Gaai met eikel

Een goed mastjaar, dat is voor veel dieren goed nieuws. Het wild zwijn staat bekend als eikelvreter, maar ook edelherten, reeën, eekhoorns, muizen en vogels profiteren van de overdaad. Onder de vogels is de gaai kampioen eikels verzamelen. In de herfst legt hij een wintervoorraad aan. Dat kunnen wel vijfduizend eikels zijn, die allemaal ergens anders in de grond worden gestopt. Als er geen eiken in de buurt zijn, vliegt de gaai gerust een paar kilometer om de eikels elders te halen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Andreas Rockstein, Flickr; Piet Munsterman, Saxifraga