Lullula arborea. Boomleeuwerik

Natuurjournaal 14 maart 2023

Nature Today
14-MRT-2023 - Boomleeuwerik begint te broeden gaai zingt ook een liedje.

Op heidegebieden, stuifzanden en in de duinen kun je nu de melodieuze en melancholieke zang van de boomleeuwerik horen. Zonder de rollende r van de veldleeuwerik, maar wel met dalende reeksen gejubel. Meestal hoor je ze eerder dan je ze ziet, al zingend vliegen ze in golvende cirkels en laten zich als een spiraal naar beneden glijden. Bij zo’n vliegende boomleeuwerik valt de korte staart op, het lijkt wel of ze geen staart hebben. Ze broeden vanaf nu tot in de zomer, want vaak hebben ze twee legsels. Dat doen ze niet in bomen, maar op de grond. Een goed idee dus om je hond aan de lijn te houden op plekken waar leeuweriken zingen!

Wil je weten of je de boomleeuwerik kan zien bij jou in de buurt? Met een abonnement op de Nature Today-app zie je welke vogels nu bij jou te zien zijn – of in het natuurgebied waar je gaat wandelen.

 In het voorjaar zingt de gaai een subtiel liedje

Kraaiachtigen zijn ook zangvogels, maar de meeste mensen vinden het gekras en gekra nou niet echt mooi om naar te luisteren. Toch kan je ze wel echt horen zingen! De gaai, die ’s winters luidruchtig krijst, laat in het voorjaar ook zijn zang horen. Die is bubbelend en gevarieerd, en vaak doorspekt met imitaties van andere (vogel)geluiden. Bijvoorbeeld de miaauw van de buizerd. Met hun ingetogen liedje lokken ze vrouwtjes – zoals hier te zien en te horen is – maar concurrerende mannen worden weggejaagd met de bekende raspende schreeuw.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga