Egel

Succesvolle Egeltelling, maar de egel heeft nog hulp nodig

Zoogdiervereniging
29-SEP-2022 - Afgelopen weekend ging heel Nederland op zoek naar het meest stekelige en tegelijkertijd schattige zoogdier: de egel. Aan de Egeltelling deden maar liefst 3900 deelnemers mee en er werden 9400 egels geteld. Sinds het eerste jaar van de telling (2009) zijn er niet zoveel egels geteld. De Zoogdiervereniging en Jaarrond Tuintelling bedanken alle tellers hartelijk voor hun deelname!

Provincie Zuid-Holland weer aan kop

Met 670 tellingen heeft Zuid-Holland het eigen record van 220 egeltellingen verbroken en staat daarom ook dit jaar weer aan de top. Gelderland, vorig jaar nummer 3, heeft dit jaar van plek gewisseld met Noord-Holland met respectievelijk 589 en 552 tellingen. Provincie Groningen haalt met 339 tellingen niet de top 3, maar heeft wel het record van meeste aantal egels per telling. In één telling werden maar liefst 20 egels gespot! In het kaartje hieronder is het aantal tellingen per provincie te zien. Naast deze tuintellingen zijn er ook losse waarneming ingevoerd van egels buiten de tuin. Dit kon via Waarneming.nl en Telmee.nl.De blokjes geven het aantal tellingen per provincie weer

Het gaat niet goed met de egel in Nederland

“Doordat mensen elk jaar hun waarnemingen doorgeven, krijgen we steeds meer inzicht in de verspreiding van de egel in Nederland”, vertelt Elze Polman van de Zoogdiervereniging. “Helaas blijkt uit de tellingen van het Netwerk Ecologische Monitoring dat er nu een stuk minder egels zijn dan in de jaren negentig. Nu we dit weten, kunnen we maatregelen nemen om het voor de egels een beetje beter te maken. Nederlanders kunnen daar zeker een handje bij helpen, door bijvoorbeeld hun tuinen egelvriendelijk te maken.”

Help de egel: maak je tuin egelvriendelijk

Het helpt de egel als je zorgt voor afwisseling in de tuin, met grasvelden, struiken, andere planten en rommelige plekken. Maak ook doorkruipgaatjes in je schutting. Als je de tuinen van meerdere buren op deze manier met elkaar verbindt, ontstaat een zogenaamde Egelsnelweg.

Met de droge zomers van de afgelopen jaren is het fijn als je een schaaltje water en eventueel kattenbrokjes in je tuin zet. Kies niet voor melk, want dat is niet goed voor egels of andere dieren. Als je een egelhuisje zelf maakt of koopt, kan de egel daar schuilen en er misschien zelfs jongen in krijgen. Wie het leuk vindt om het hele jaar door egels en andere dieren in de tuin door te geven, kan meedoen met de Jaarrond Tuintelling.

Tekst: Zoogdiervereniging
Foto: Rick Boerboom
Figuur: Tuintelling.nl