Oproller, Glomeris marginata

Natuurjournaal 1 oktober 2022

Nature Today
1-OKT-2022 - Oprollende pissebedden en trompetterende kraanvogels.

Het bodemdier van vandaag is de oproller. Bij gevaar rolt hij zich op, er is dan geen speld tussen te krijgen. Het is net een zwart, glanzend, rond knikkertje. Geen slechte verdediging! Veel mensen denken dat de oproller een pissebed is, maar het is een miljoenpoot. De verwarring is niet gek, want er zijn ook verschillende oprolpissebedden! De gewone oprolpissebed is vrij algemeen, en net als de oproller ook wel in de tuin te vinden. Maar die laatste heeft veel meer pootjes dan de pissebed, die er maar veertien heeft. Bovendien is de oproller echt glimmend zwart, met fijne streepjes langs de schilden.

Kraanvogel

Dit jaar hebben er weer meerdere kraanvogels met succes gebroed in Nederland. Dat doen ze het liefst in hoogveengebieden, zoals het Fochteloërveen. De Nederlandse broedvogels vertrekken hier nu, en zijn op weg naar Spanje om te overwinteren. Misschien blijven sommige dichterbij, zodat ze in het voorjaar als eerste de beste broedgebieden kunnen bezetten. Vanaf half oktober komt ook de doortrek van kraanvogels uit Scandinavië en Noord-Duitsland op gang. Als je in het oosten van het land woont, heb je de meeste kans om overvliegende kraanvogels te zien. Tijdens het vliegen laten ze hun kenmerkende getrompetter horen. Kruu-kruuu! Je kan je niet vergissen, als je dat hoort. Snel omhoog kijken!

Luister hier naar het getrompetter van de kraanvogel (Bron: Rolf A. de By).

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Jaap Schelvis, Saxifraga
Geluid: Rolf A. de By, Xeno-canto